CUTREMUR cu magnitudinea 6.2 în centrul Italiei, soldat cu multe victime, morţi şi răniţi

CUTREMUR cu magnitudinea 6.2 în centrul Italiei, soldat cu multe victime, morţi şi răniţi

Risc Seismic

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc la 03.36 ora locală (04.36 ora României), în Italia. Seismul s-a produs la mică adâncime şi a fost urmat de zeci de replici. Cel puţin 21 persoane şi-au pierdut viaţa, dar bilanţul este în creştere. 

Potrivit serviciului de monitorizare geologica al Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost înregistrat la ora locala 3.36 (4.36 ora României), în apropiere de Norcia, la 76 de km sud-est de Perugia şi la 110 km nord-est de Roma, la o adâncime de numai 10 km, considerată foarte mică. Cele mai afectate oraşe au fost Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto.

ACTUALIZARE 11.05 Încă un cadavru a fost recuperat de sub dărâmături. Bilanţul persoanelor decedate a ajuns la 22, potrivit presei italiene.

ACTUALIZARE 10.30 Bilanţul victimelor a ajuns la 21 de morţi, anunţă  publicaţia italianăLa Repubblica.

ACTUALIZARE 09.55 Presa italiană relatează că 14 oameni și-au pierdut viața.

 ACTUALIZARE 09.30 Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene în urma seismului produs în peninsulă, iar o echipă a Consulatului General de la Bologna se deplasează în zonă, până în acest în acest moment nefiind primite solicitări de asistență din partea unor cetățeni români, potrivit unui comunicat MAE remis, miercuri.

ACTUALIZARE 09.05 Bilanţul victimelor a crescut la 10 morţi, potrivit Reuters. Iniţial fuseseră anunţate 6 persoane decedate. MAE anunță că nu sunt victime printre români, până la această oră

ACTUALIZARE 08.42  MAE anunţă că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

 
ACTUALIZARE 08.40 Localitatea Amatrice a fost cel mai puternic zguduita şi multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Primarul din Amatrice scrie pe Twitter că toate drumurile sunt blocate, iar jumătate din oraş a dispărut. Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor. Foarte afectat este şi oraşul Norcia, de lângă Perugia. De la Roma, premierul italian, Matteo Renzi, a anunţat că guvernul ţine legătura cu responsabilii agenţiilor de protecţie civilă regionale. 

O familie de patru persoane a fost găsită sub dărâmături în oraşul Accumoli, a declarat primarul oraşului Stefano Petrucci, iar alte două persoane au murit în satul apropiat Pescara del Tronto, conform RAI.

În Amatrice ''jumătate din oraş a fost distrus'' şi mai multe persoane sunt sub dărâmături, a avut loc o alunecare de teren, s-a prăbuşit un pod, iar drumurile din şi spre oraş sunt blocate, a declarat primarul Sergio Perozzi pentru radio RAI.

 Institutul italian de seismologie (INGV) a raportat 60 de replici, înregistrate în primele patru ore după cutremurul iniţial, cea mai puternică cu magnitudinea de 5.5. Institutul a anunţat cutremurul iniţial ca având o magnitudine de 6.0.

Seismele au afectat, în trei regiuni ale Italiei - Umbria, Lazio şi Marche, mai multe localităţi: Accumoli, Pescara del Tronto, Amatrice - oraş, unde s-au înregistrat pagube materiale importante, Posta, Aquata del Tronto, Norcia.

În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde.

 Italia este adesea zguduită de cutremure. În mai 2012, în urma cutremurului care a lovit regiunea nordică Emilia Romagna, urmat de două replici violente, 23 de oameni au murit şi 14 mii de persoane au rămas fără case. În 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6.3 a lovit regiunea Aquila, resimţit şi la Roma, şi a făcut mai mult de 300 de victime.


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro