CUTREMUR în Germania! Duminica NEAGRĂ pentru Angela Merkel

CUTREMUR în Germania! Duminica NEAGRĂ pentru Angela Merkel

Risc Seismic

Formațiunea populist de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) a câștigat peste 20% din voturi la alegerile regionale din Saxonia Anhalt. Cele mai mari pierderi le înregistrează conservatorii doamnei Merkel, relatează  Euractiv .

Trei landuri germane au avut alegeri regionale în această duminică. Importanța lor - pe lângă jocul politic federal complicat al Germaniei - se traduce prin faptul că sunt primele alegeri de la criza refugiaților și politica „ușilor deschise” a cancelarului Angela Merkel.

În Saxonia Anhalt, Baden-Wurttemberg și Renania Palatinat toți cei trei prim miniștri regionali vor putea să își mențină mandatele. Dar circumstanțele și formarea unei majorități în parlamentele landurilor sunt extraordinare.

În Baden-Württemberg, ecologiștii reușesc să rămână la putere și înving detașat conservatorii, dar formarea unei coaliții e mai complicată ca oricând din cauza faptului că AfD are un scor de peste 14%.

În Renania Palatinat, socialdemocrații rămân cu funcția de premier regional, dar din cauza pierderilor uriașe ale verzilor vor fi, cel mai probabil, forțați să ia conservatorii în coaliție. Până în urmă cu câteva săptămâni, CDU era favorită clară în sondaje. AfD are aici peste 10% din voturi.

În Saxonia Anhalt, conservatorii rămân cea mai puternică forță, dar AfD are peste 20% din voturi. Matematica rezultatelor arată că o coaliție cu socialdemocrații nu e suficientă, deci singura soluție ar fi o coaliție de trei partide.

La nivel federal, AfD este reprezentantă acum în jumătate din parlamentele regionale ale Germaniei, ceea ce complică lucrurile și în Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german, care reprezintă landurile.

Ținta AfD o reprezintă acum, în mod clar, alegerile generale din 2017. Singura platformă a partidului este legată de politica de azil și primire a refugiaților. Cum această criză va mai ocupa Europa multă vreme, AfD are destulă muniție.

Pentru Angela Merkel e o duminică neagră. Dezbaterea despre politica sa care costă voturi formațiunea conservatoare se va lansa cu și mai mult aplomb. Susținătorii doamnei cancelar atrag atenția că toți candidații CDu s-au distanțat de Merkel în campania electorală, iar ecologistul din Baden-Württemberg, fan declarat Merkel, a reușit să câștige.

Un lucru e cert: alegerile de duminică nu au fost un vot direct pro sau contra Merkel, dar au fost un vot pro sau contra politicii sale imigraționiste. Altceva aproape că nu s-a discutat.

Surse: FAZ, Spiegel, Welt, SZ

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...