Cutremur în Maroc. Mărturii ale supraviețuitorilor: A fost haos total

Cutremur în Maroc. Mărturii ale supraviețuitorilor: A fost haos total

Risc Seismic

Era noapte când cutremurul a lovit Marocul, iar mulți oameni erau deja în pat. Dar cutremurul, cu magnitudinea de 6,8 grade, a făcut ca oamenii să fugă din casele lor în panică, scrie BBC într-un material care adună mărturiile mai multor marocani afectați de dezastru.

O replică, cu magnitudinea de 4,9, a avut loc 19 minute mai târziu.

Bilanțul se ridică, la momentul publicării acestui articol, la peste 800 de morți, dar nu se știe cu siguranță câte victime au fost. În timp ce epicentrul a fost în Munții Atlasul, mulți oameni au murit în Marrakech, la aproximativ 70 de kiometri distanță.

Abdelhak El Amrani, în vârstă de 33 de ani, care locuiește în Marrakech, a declarat pentru AFP: "Am simțit un cutremur violent și mi-am dat seama că era un cutremur. Am putut vedea clădiri care se mișcau.

"Apoi am ieșit afară și erau o mulțime de oameni acolo. Oamenii erau toți în stare de șoc și panică. Copiii plângeau, iar părinții erau dezorientați."

Michael Bizet, un cetățean francez care deține trei proprietăți în orașul vechi din Marrakech, a declarat pentru agenția de știri: "Am crezut că patul meu va zbura. Am ieșit în stradă pe jumătate dezbrăcat și m-am dus imediat să-mi văd riads [casele tradiționale marocane].

"A fost un haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie".

Jurnalistul britanic Martin Jay, care locuiește în Maroc, a declarat că a fost trezit de țipete.

El a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: "Primul indiciu a fost strigătul soției mele. Amândoi adormisem - dar nu într-un somn adânc, ci doar într-un somn ușor, presupun... și ea a început să țipe, iar eu am deschis ochii și nu prea puteam să fac legătura.

"Nu reușeam să asimilez situația, nu-mi puteam imagina că mă aflam în mijlocul unui cutremur.

"Totul vibra, totul, patul, podeaua, cei patru pereți."

El a spus că oamenilor li s-a spus să nu se întoarcă în casele lor.

"Așa că aveți această seară ciudată în care aproape în fiecare oraș din Maroc, majoritatea oamenilor stau pe jos în fața caselor sau blocurilor de apartamente, pentru că se temeau de al doilea cutremur, despre care au prezis că va veni două ore mai târziu. Slavă Domnului că nu a venit".

Un alt locuitor din Marrakech, Fayssal Badour, era la volan când a avut loc cutremurul, la ora locală 23:11.

"M-am oprit și mi-am dat seama ce dezastru a fost", a declarat el pentru AFP. "Țipetele și plânsul erau de nesuportat".

Mina Metioui a declarat că, în Marrakech, zgomotul semăna cu "un avion de vânătoare", devenind din ce în ce mai puternic.

"Următorul lucru pe care îl văd, camera mea se mișcă, tablouri, rame au început să cadă de pe perete", a declarat ea pentru BBC News. "Știți, lucrurile au început să cadă. Atunci mi-am dat seama că trecem printr-un fel de cutremur.

"A durat o secundă ceea ce a părut a fi minute. Apoi am auzit oameni țipând, ieșind din proprietate... a fost cu adevărat o experiență oribilă."

Eforturile de salvare sunt acum în curs de desfășurare, multe clădiri fiind grav avariate.

Montasir Itri, care locuiește în satul de munte Asni, aproape de epicentru, a declarat pentru Reuters: "Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat".

Houda Outassaf se plimba în jurul Pieței Jemaa el-Fna din Marrakech când a simțit că pământul a început să se cutremure.

"A fost o senzație cu adevărat uluitoare", a declarat el pentru AFP. "Suntem teferi și în siguranță, dar sunt încă în stare de șoc.

"Am cel puțin 10 membri ai familiei mele care au murit... Abia îmi vine să cred, deoarece am fost cu ei în urmă cu cel mult două zile".

Orașul istoric Marrakech este popular printre turiști, atrăgând mii de persoane în fiecare an.

Lorella Palmer, o britanică aflată în vacanță acolo, a declarat pentru BBC News: "Camera a început să tremure."

"Cred că creierul tău nu înregistrează imediat ce se întâmplă până când ramele tablourilor și patul încep să tremure", a spus ea.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?