CUTREMUR/Legea lui Tăriceanu, care-l ELIMINĂ pe PREȘEDINTE din schema NUMIRII şefilor Instanței Supreme, DNA şi DIICOT, a trecut TACIT!

CUTREMUR/Legea lui Tăriceanu, care-l ELIMINĂ pe PREȘEDINTE din schema NUMIRII şefilor Instanței Supreme, DNA şi DIICOT, a trecut TACIT!

Risc Seismic

Românii dorm. Adormiți de tembeliziunile „LOR”! Camera Deputaților va adopta, luni, tacit, un proiect de lege care-i exclude pe președintele României și pe Ministrul Justiției din procedura de numire a conducerilor Înaltei Curţi şi a Ministerului Public! Cine este inițiatorul legii? Da, ați ghicit, Călin Popescu Tăriceanu!

Aflaţi în „campanie electorală”, deputaţii nu au votat legea în termenul constituţional de 45 de zile, astfel că proiectul va merge automat la Senat, în calitate de cameră decizională, acolo unde PSD, ALDE și UNPR dețin majoritatea necesară adoptării acestuia.

Iniţiatorul proiectului, preşedintele Senatului, jigodia Călin Popescu Tăriceanu, susţine că vrea să scoată actul de justiție „de sub influența prea mare a factorului politic”.

ÎCCJ își alege singură conducerea

Modificările trimise în Parlament prevăd modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în sensul în care „Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții”. Revocarea acestora din funcție, se mai arată în proiect, se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției. În prezent, şefii ÎCCJ sunt numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Șefii DNA și DIICOT, la mâna CSM

De asemenea, proiectul elimină ministrul Justiţiei şi preşedintele României din numirea Procurorului General şi a şefilor parchetelor.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în proiectul care va ajunge la Senat.

Procurorii-șefi sunt numiți acum de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

Scârba de Tăriceanu spune că modificările ar întări încrederea în actul de justiție. „Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau preşedintele, ministrul Justiţiei - deci factori politici, scoatem de sub incidenta factorului politic complet (...) Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituţii, să întărească sentimentul, percepţia şi realitatea de totală independenţă a Justiţiei, a explicat el.

CSM și Guvernul resping modificările

CSM a trimis Parlamentului un aviz negativ, spunând că schimbarea modalității de numire a conducerii ÎCCJ este „deficitară” pentră că „nu reiese concret procedura de numire, respectiv cum se vor organiza alegerile, ce cvorum este necesar, ce consecințe atrage neîntrunirea cvorumului necesar”, iar aceste elemente nu-i asigură „efectivitatea și posibilitatea de aplicare”.

Guvernul a transmis că deși CSM este garantul independenței justiției, „eliminarea oricărui control reciproc între puteri” ar putea să conducă la o “autarhizare instituțională” a autorității judecătorești. În plus, ministrului Justiției îi revine sarcina de a veghea asupra modului în care se Propunere realizează conducerea parchetelor, mai spune Guvernul.


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…