CUTREMURUL Rompetrol! Oameni mici, SECRETE MARI!

CUTREMURUL Rompetrol! Oameni mici, SECRETE MARI!

Sunt audieri pe bandă rulantă la DIICOT în dosarul Rompetrol2. Vă prezentăm un personaj aparent anonim. Încă o dovadă că România ascunde în continuare zeci de mii de averi secrete pentru publicul larg. Apoi, bonus, niște legături secrete dintre DIP și Patriciu. Pe primul client scos de la naftalină de DIICOT îl cheamă Sorin Marin. Care, lumea n-a fost atentă la amănunt, a plecat de la audieri si cu un sechestru pus pe intreaga avere.

Posesor al unui nume lipsit de rezonanta in urechile publicului larg, dar plin de ecou pe scena politica, ”anonimul” Sorin Marin este un bun prieten al lui Dinu Patriciu (impreuna cu care a preluat, in anii ’90, un prim pachet de actiuni Rompetrol) si un apropiat al ”mogulului” Sorin Ovidiu Vantu. In plus, Marin este si un vechi amic si fost partener de afaceri al candidatului PNL la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu (cei doi au fost administratori, respectiv actionari, in doua firme care se ocupau de editarea suportilor pentru inregistrari audio si de comertul cu ridicata al produselor textile). Iar trecutul de afaceri comun inregistreaza si prezenta lui Predoiu ca administrator al societatii Prin Invest SA – firma controlata din anul 1996 de Sorin Marin.

Problema este ca, in contextul dosarului Rompetrol deschis in 2004, DIICOT a cerut Oficiului Roman pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in 2006, date referitoare la operatiuni fiscale derulate de Prin Invest SA, inclusiv verificarea conturilor societatii. O solicitare un pic tardiva insa, din moment ce Prin Invest SA taman fusese radiata, cu inginerii financiare cu tot, la sfarsitul anului 2005.

Sorin Marin, cel mai mare ”peste” al Deltei

Dupa ce s-a descotorosit de Rompetrol contra unui purcoi de bani (a incasat 6,6 milioane de dolari pentru doar o parte din pachetul de actiuni vandute de el lui Dinu Patriciu, in 2002), Sorin Marin a pus ochii pe Delta Dunarii. O rezervatie naturala atat de bine protejata de stat si de guvernatorul ei de atunci, Liviu Mihaiu, incat Marin si-a permis sa construiasca ditamai imperiul turistic la Sfantu Gheorghe. Unul format dintr-un complex de patru stele, ”Green Village”, si un camping, ”Delfinul”. Loc in care se desfasoara, de noua ani de zile, Festivalul de Film Independent ”Anonimul”. Iar cu ajutorul fundatiei care poarta acelasi nume cu festivalul si a ONG-ului cu sediul in Liechtentein care sponsorizeaza evenimentul, ”Tudori Foundation”,  Sorin Marin a pus un picior si in presa, ajungand sa controleze revista ”Academia Catavencu”. Asta dupa ce, conform articolelor aparute in presa pe tema, in noiembrie 2002 cinci membri fondatori si actionari la ”Academia Catavencu” (printre care se numara si Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei) au primit din partea Fundatiei ”Anonimul”, in calitate de persoane fizice, sume cuprinse intre1,3 miliarde lei si 2,1 miliarde lei, suma totala ridicandu-se la 8,6 miliarde de lei. Si asa se inchide cercul regatului modern trantit de Sorin Marin in rezervatia naturala Delta Dunarii, cu sprijinul neprecupetit al guvernatorului Liviu Mihaiu.

BONUS cu amănunte picante despre DIP

 DIICOT a redeschis ancheta. Ocazie perfecta pentru verificarea in detaliu a adevaratului rol jucat de Dan Ioan Popescu in aceasta privatizare si a raspunderii purtate de duetul Popescu – Melanie Chen in ”topirea” averii lui Dinu Patriciu, după cum dezvăluie National.

Pe scurt, conform a tot ceea ce s-a spus (si scris) pe tema, Dan Ioan Popescu este artizanul privatizarii Rompetrol, ceea ce ar explica si de ce s-a facut luntre si punte in 2003 (cand era ministrul Economiei in Guvernul Nastase) ca sa fie adoptata ordonanta prin care datoria de 603 milioane de dolari pe care o avea Rompetrol catre stat a fost convertita in obligatiuni. Daca nu se proceda asa, rafinaria Petromidia ar fi fost inchisa iar Patriciu nu si-ar mai fi onorat intelegerile avute cu Dan Ioan Popescu, sustin si acum gurile rele.

Surse din anturajul lui Dinu Patriciu mai povestesc si ca DIP ar fi cumparat, in secret, de la Patriciu, firma Marexim – infiintata special in vederea explotarii namolului sapropelic din Marea Neagra, afacere cotata de Patriciu la impresionanta suma de 600 de miliarde de dolari. Marexim este si firma care i-a unit pe Dan Ioan Popescu si pe Melanie Chen, societatea in ale carei conturi s-ar afla si o buna parte din banii sifonati de cei doi de la Dinu Patriciu, dupa cum sustin surse bine informate.

In mod evident, revenirea procurorilor asupra incalcitei istorii a privatizarii Petrom, urmata de ”topirea” creantelor de 600 de milioane de dolari datorate bugetului Romaniei, va deranja din nou praful depus pe foste firme, prietenii si parteneriate. Ramane de vazut daca ancheta va fi una serioasa. Asa cum s-a inceput, se pare ca procurorii cauta adevarul de aceasta data si chiar vor sa recupereze banii de la toti cei implicati in aceasta mega-escrocherie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 Așa o fi?

5 De la „ei” pleacă totul! / Firma care asigura mententanța instalației de oxigen din tirul ATI de la Victor Babe…