Dacă democrații și republicanii din Congres nu se înțeleg, Armata SUA rămâne fără bani în mai. China și Rusia urmăresc cu atenție

Dacă democrații și republicanii din Congres nu se înțeleg, Armata SUA rămâne fără bani în mai. China și Rusia urmăresc cu atenție

Întrucât finanțarea Ucrainei se confruntă cu un viitor incert în Congres, Armata americană a fost lăsată să plătească factura pentru sute de milioane de dolari în sprijinul efortului de război al Ucrainei împotriva Rusiei în ultimele luni – iar oficialii armatei sunt din ce în ce mai îngrijorați că fără noi fonduri aprobate de Congres, ei vor trebui să înceapă să tragă bani din alte proiecte critice pentru a continua să sprijine Kievul, susține CNN.

Foto Shutterstock

Din octombrie 2023, începutul anului fiscal, armata a cheltuit peste 430 de milioane de dolari pentru diverse operațiuni, inclusiv antrenarea trupelor ucrainene, transportul de echipamente și desfășurarea de trupe americane în Europa.

Până în prezent, această factură a fost plătită de către Comandamentul pentru Europa și Africa al Armatei. Fără un buget pentru 2024 aprobat de Congres și fără fonduri suplimentare destinate în mod special Ucrainei, comandamentul dispune de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru a plăti costurile de 5 miliarde de dolari pentru operațiuni, a explicat un al doilea oficial de rang înalt al armatei. Aceasta include nu numai operațiunile legate de sprijinul acordat Ucrainei - instruire și transportul de arme și echipamente către Polonia și Ucraina - ci și alte operațiuni pentru comandamentul american în întreaga Europă și Africa.

Dacă Congresul nu aprobă noi finanțări pentru Ucraina în câteva luni, oficialii armatei spun că vor trebui să înceapă să ia decizii grele și să deturneze bani de la proiecte mai puțin critice, cum ar fi construcția de cazărmi sau stimulentele de înrolare pe fondul recrutării recod de scăzute.

Dacă armata nu scoate fonduri din altă parte, bugetul de aproximativ 3 miliarde de dolari al Armatei pentru Europa și Africa va rămâne fără bani pentru operațiuni nu doar legate de Ucraina, ci și în alte părți din Europa și Africa, până la sfârșitul lunii mai, a declarat pentru CNN cel de-al doilea oficial de rang înalt al armatei.

Dacă nu primim un buget de bază, dacă nu primim un [pachet de finanțare] suplimentar ucrainean, dacă guvernul se închide, dacă nu primim nimic altceva și nu se schimbă nimic ... vom rămâne fără finanțare [pentru operațiuni și întreținere] în luna mai”, a declarat oficialul armatei. „Aceste operațiuni includ exerciții de antrenament pentru forțele armatei din Europa și Africa și echipamente care se deplasează în teatru. De asemenea, contractele nu vor fi plătite la timp și ar genera penalități“, a adăugat el.

„Am înceta să mai existăm” dacă aceste fonduri nu ar fi alocate din altă parte din bugetul Armatei, a spus oficialul.

Antrenamentul ucrainenilor continuă

În timp ce finanțarea SUA pentru Ucraina s-a epuizat, antrenamentul pentru trupele ucrainene a continuat, deoarece a fost considerat de președinte o misiune critică. Colonelul Martin O'Donnell, purtătorul de cuvânt al Armatei SUA în Europa și Africa, a declarat pentru CNN că SUA antrenează aproximativ 1.500 de ucraineni în zona de antrenament Grafenwoehr din Germania. Pe teritoriul Statelor Unite, SUA continuă, de asemenea, antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 la Baza Gărzii Naționale Aeriene Morris din Arizona.

Pe lângă antrenament, echipamentele încă mai circulă către ucraineni din stocurile americane în cadrul pachetelor anterioare ale Autorității Prezidențiale de Retragere (PDA) și din arme și echipamente care au fost achiziționate de la baza industrială de apărare în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI).

Statele Unite anunțau cu regularitate pachete PDA și USAI până când finanțarea s-a epuizat la sfârșitul anului 2023.

Congresmanii dezbat de luni de zile o următoare tranșă de finanțare pentru Ucraina. Săptămâna trecută, Senatul a votat pentru a avansa un proiect de lege privind ajutorul extern în valoare de 95,3 miliarde de dolari, care include un sprijin de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar nu este clar ce viitor are acest proiect de lege în Camera Reprezentanților; președintele Camerei, Mike Johnson, a declarat reporterilor că "cu siguranță" nu intenționează să îl supună la vot.

Milioanele de dolari pe care armata le-a cheltuit în acest an fiscal pentru a menține roțile în mișcare în Europa sunt împărțite în trei categorii principale, a explicat cel de-al doilea oficial - contracte, călătorii, transporturi și provizii.

Acestea includ nevoile logistice; alimente; echipamente cheie, inclusiv corturi; și provizii precum petrol și piese de reparații, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru trupele americane care îi antrenează. Până acum, în anul fiscal 2024, armata a cheltuit 39,7 milioane de dolari pentru transportul terestru, a declarat primul oficial de rang înalt al armatei pentru CNN.

În timp ce o parte din cheltuielile armatei pot fi suplimentate prin proiectul de lege privind cheltuielile suplimentare dezbătut la Capitoliu, este, de asemenea, esențial pentru serviciu ca Congresul să aprobe bugetul pentru anul fiscal 2024. Luna trecută, legislatorii au aprobat o lege de finanțare pe termen scurt pentru a menține guvernul deschis până la începutul lunii martie. Și nu este vorba doar de armată; șeful Biroului Gărzii Naționale, generalul Daniel Hokanson, a declarat reporterilor că agenția va avea nevoie în cele din urmă de mai multe resurse dacă SUA intenționează să antreneze mai mulți piloți F-16 ucraineni.

"Avem resursele necesare pentru a continua formarea care a început deja... și sperăm să terminăm cu toate aceste persoane în cursul acestui an", a spus Hokanson. "Și apoi, dacă decidem să mărim acest număr, evident, vom avea nevoie de resurse pentru a pregăti piloți suplimentari și personal de sprijin la sol".

China și Rusia urmăresc

Într-o ședință de informare la începutul acestei luni, Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, a ridicat problema lipsei unui buget pentru 2024, spunând că Pentagonul „pierde timp critic".

„Ne aflăm deja în a cincea lună a acestui an fiscal și Departamentul Apărării încă... operează în baza celei de-a treia rezoluții continue. Acest lucru pune în pericol securitatea noastră națională și împiedică departamentul să se modernizeze, deoarece suntem constrânși la nivelul de finanțare existent", a declarat Singh. „Cerem ca Congresul să adopte imediat bugetul nostru de bază și cererea suplimentară”.

Și cel de-al doilea oficial de rang înalt al armatei a avertizat că, în cele din urmă, o întârziere a finanțării are consecințe mai ample decât o întrerupere a instruirii sau a ajutorului acordat Ucrainei.

„Totul este interconectat", a spus oficialul. „Iar ceea ce facem într-un spațiu ne afectează peste tot. Nnu credeți că China urmărește acolo, în Pacific? Nu credeți că asta va avea impact direct asupra Pacificului? ... Rusia ne urmărește cu siguranță”, a mai spus oficialul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat