Dacă v-ați enervat că Duicu a luat cu suspendare aflați și cine l-a „condamnat”! Da, Viorica Costiniu este încă judecătoare!

Dacă v-ați enervat că Duicu a luat cu suspendare aflați și cine l-a „condamnat”! Da, Viorica Costiniu este încă judecătoare!

Dacă v-ați enervat că Duicu a luat cu suspendare aflați și cine l-a „condamnat”! Da, Viorica Costiniu este încă judecătoare! Judecătoarea Viorica Costiniu a dat sentința într-unul din cele mai mediatizate dosare de corupție: fostul baron de Mehedinți, Adrian Duicu- 1 an și 6 luni cu suspendare, jurnalistul Andrei Bădin- achitat. Cu apel la Curtea Supremă.

Viorica Costiniu a continuat procesul deşi a fost recuzată de patru ori de DNA

Curtea de Apel Bucureşti a respins anul trecut, pentru a patra oară, cererea DNA de recuzare a judecătoarei Viorica Costiniu, magistratul care judecă dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu.

Pe 28 noiembrie 2014, judecătoarea Viorica Costiniu a decis să returneze dosarul lui Duicu la DNA şi a invocat o serie de chestiuni procedurale. Astfel, ea a susţinut că o serie de fapte ale unui inculpat din dosar nu au fost descrise suficient în rechizitoriu, motiv pentru care a cerut refacerea urmăririi penale. Decizia a fost atacată de procurorii DNA la instanţa supremă care a decis că dosarul să fie judecat, în continuare, de Curtea de Apel Bucureşti. Cu aceeaşi ocazie, Costiniu a decis anularea mai multor înregistrări din dosar, pe motiv că un număr de şapte CD-uri nu se regăsesc în procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice existente, înregistrările fiind efectuate în baza unor mandate de siguranţă naţională.

Acela a fost un alt motiv de recuzare a judecătoarei, cerere respinsă de instanţă.

Viorica Costiniu este soţia fostului judecător Florin Costiniu, magistrat trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă după ce ar fi promis fostului senator PSD Cătălin Voicu că va interveni la colegii de la instanţa supremă pentru a rezolva favorabil mai multe procese ale omului de afaceri Costel Căşuneanu, prietenul lui Cătălin Voicu.

În aprilie 2013, Florin Costiniu a fost condamnat, definitiv, la o pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare. În timpul urmăririi penale, DNA a cerut CSM să stabilească dacă Viorica Costiniu este sau nu în stare de incompatibilitate atunci când judecă dosarele DNA, având în vedere că soţul acesteia a fost reţinut de procurorii anticorupţie.

Pe 13 septembrie 2011, secţia pentru judecători a CSM a stabilit că Viorica Costiniu nu ar trebui să se abţină atunci când judecă la Curtea de Apel dosarele DNA. Hotărârea a venit în contextul în care procurorii anticorupţie au cerut CSM să ia măsurile necesare pentru a înlătura suspiciunile de imparţialitate în legătură cu Viorica Costiniu, judecător în cadrul secţiei a II-a Penale a Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor, la 20 martie 2013, Adrian Duicu, fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică din acelaşi minister, să discute cu Petre Tobă, şeful Poliţiei Române la vremea respectivă, în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. În acelaşi timp, soţia lui Ştefan Ponea, procurorul Elisabeta Ponea, urmărea să obţină un post de conducere în cadrul DNA Bucureşti, în acest sens având nevoie de sprijinul premierului de atunci, Victor Ponta, mai susţin anchetatorii.

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Constantin Ştefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.


Judecătorul Florin Costiniu și Cășuneanu



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale