Dacă v-aţi programat concediul în Grecia, mare atenţie! Urmează temperaturi de peste 40 de grade. Unde găsiţi ajutor

Dacă v-aţi programat concediul în Grecia, mare atenţie! Urmează temperaturi de peste 40 de grade. Unde găsiţi ajutor

Cetăţenii greci au fost deja avertizaţi de ministrul pentru crize climatice că urmează să să confrunte cu un prim val de caniculă şi că se aşteaptă în cursul acestei săptămâni temperaturi de peste 40 de grade.

Atenţie la temperaturile extreme!, foto arhivă

Serviciile meteorologice au emis avertizări privind atingerea pragului de 42 de grade Celsius în centrul ţării, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat deja în ultimele zile cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, relatează Agerpres, citând AFP.

Aceste prognoze au determinat autorităţile să avertizeze populaţia şi să se pregătească pentru contracararea efectelor produse de caniculă, mai ales că, începând cu ziua de marţi, când se vor înregistra temperaturi de peste 40 de grade, apare şi un risc „foarte ridicat” de incendii, conform declaraţiei de luni a lui Vassilis Kikilias, ministrul pentru crize climatice şi responsabil cu protecţia civilă,

Potrivit prognozei meteorologice, valul de căldură va dura trei zile şi va „atinge punctul culminant miercuri şi joi”, iar „riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”.

Oficialii le-au cerut grecilor „ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane” şi natura, în condiţiile în care în Grecia se înregistrează zilnic între 30 şi 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Marţea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână de iunie, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând în unele locuri la 39,3 grade Celsius, iar acesta este doar primul val de caniculă care se va abate asupra Europei.

Unde găsiţi ajutor

Turiștii care și-au planificat vacanțele pentru vară sunt sfătuiți să se informeze cu privire la riscurile din zonele afectate și să ia măsuri de precauție.

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment încă de la începutul lunii aprilie pentru cetățenii români aflați în Grecia despre ridicarea nivelului de alertă de incendiu la 4 (risc foarte mare) în zonele Egeea de Nord, Attica (Atena), Evia, Insulele Ciclade, Creta și sudul Peninsulei Peloponez, din cauza intensificărilor semnificative ale vântului.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României în Atena și Consulatul General din Salonic.

Și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis avertizări anul trecut pentru români care călătoreau în destinațiile în care erau anunțate incendii. Autoritățile recomandau reprogramarea sau anularea vacanței în cazul în care riscurile sunt semnificative. Însă, acest lucru se poate face doar cu acordul părților, dacă autoritățile din țările respective nu impun restricții sau limitări.

Vă reamintim că, în 2023, Grecia, în ciuda faptului că este obişnuită cu temperaturi ridicate, s-a confruntat cu o caniculă întinsă pe o durată de două săptămâni, în timpul căreia au fost distruse de incendii aproximativ 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole şi peste 20 de persoane au murit, aşa încât temerile exprimate de ministrul pentru crize climatice sunt absolut întemeiate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...