Dacian și Marian, doi băieți deștepți, de-ai noștri! Ei NU SUNT CA „EI”!

Dacian și Marian, doi băieți deștepți, de-ai noștri! Ei NU SUNT CA „EI”!

Dacian Cioloș intră pe Facebook și își spune părerea frust, fără farafastâcuri și mesaje politicianiste. El este natural, firesc, n-are prefăcătoria jigodiilor cu care ne-am amărât viața în ultimii 27 de ani! La fel ca Godină, drăcosul cu vorbele la el. Cu vorbele de la firul ierbii. Spuse însă pe un ton și în formulări de un bun-simț autentic. Nu întâmplător vorbim despre acești doi români normali, de peste drum de fiecare dintre noi. Recent, Marian a scris un text plin de miez și bun-simț. Punând la un loc multe ipostaze cu care ne-am întâlnit aproape fiecare dintre noi. Cine credeți că a făcut un comentariu scurt și la obiect? Dacian Cioloș. 

„Nici eu nu o puteam spune mai bine chiar dacă simt același lucru. Și când o spune un om de la firul ierbii, mi se pare mult mai convingător”, a fost mesajul premierului. Pe lângă faptul că și-a făcut timp, chiar și în vâltoarea evenimentelor din ultimele zile, cu scandalul uriaș generat de criminalii din industria farma, să arunce un ochi și pe Facebook-ul ăluia de i-a fost alături la lansarea cărții, mai dă un mesaj simplu: Sunt ca voi! 

Textul lui Marian Godină

„Adineauri am ajuns acasă de la muncă și m-am apucat să citesc comentariile de la postarea în care le uram la mulți ani asistenților medicali. Recunosc: m-am enervat. Când scriu despre polițiști, anticipez că vor fi multe comentarii negative pentru că imaginea șifonată pe care o avem este așa și din cauza noastră, din cauza celor care fac uniforma de râs, din cauza proștilor. În orice domeniu sunt oameni proști, dar în poliție au o particularitate: autoritatea!

Combinația de prostie cu autoritate face ravagii și asta nu e valabil doar în Poliție. Vorba aia...dă-i prostului putere. Revenind la asistenții medicali, citeam cu câtă ură comentau unii la adresa lor. Apoi am realizat ceva. Ce ar fi dacă aș scrie un articol despre procurori? Dar despre taximetriști? Sau despre muncitorii care asfaltează străzi? Despre judecători? Despre vânzători? De fapt aș fi putut scrie despre orice profesie și comentariile ar fi fost aceleași. Și-ar fi amintit unii de un procuror care a fost arestat și ar fi zis că procurorii sunt niște fabricanți de dosare, dar nu s-ar fi gândit câte alte sute de procurori își fac treaba corect.

Taximetristul care ne-a cerut din start 30 de lei ca să ne ducă 5 km fără să pună ceasul e un nenorocit, deci taximetriștii sunt niște scursuri sociale puse pe japcă. Dar de câte ori am mers cu un taxi, am ajuns la destinație, am plătit cât era afișat, am salutat, am fost salutați și am coborât frumos? De mult mai multe ori ni s-a întâmplat varianta a doua.

Judecătorii sunt niște hoți în robe care au dat hectare de teren unora ce nu li se cuveneau. Am văzut asta la știri. Că doar nu o să vedem la știri judecători care muncesc de dimineața până seara și își fac meseria cu dedicație și pasiune.

Vânzătoarele de la chioșc sunt persoane fără școală care abia așteaptă să te înșele când îți dau restul. Am pățit-o doar. Dar am fost la chioșc și de vreo câteva mii de ori și am fost servit amabil și politicos, dar asta am uitat pentru că nu era de reținut, era ceva banal. Aș putea continua cu exemplele la nesfârșit și aș găsi de zis ceva despre orice profesie.

Culmea, că toți care comentează pe această pagină au câte o profesie. Înseamnă că toți suntem niște hoți, niște șpăgari, niște incompetenți sau ce adjective mai apar prin comentarii. Dar cel mai bine ne pricepem la a ne denigra propria țară. "Mergi în Germania să vezi acolo cum e" , "Pfff, în Italia nu vezi așa ceva.", "Acolo e civilizație."

Sunt atât de sătul de astfel de expresii!!! Eu cred că noi, românii, am început să ne urâm între noi, să vedem numai ce e mai urât la celălalt, să fim răi unul cu celălalt și să nu ne convină nimic. Dar pentru a schimba ceva, ce facem? Nimic. Comentăm pe pagina lui Marian. Eu nu am considerat vreodată că dețin adevărul absolut, la 29 de ani nu pot spune că am atins vreun nivel al înțelepciunii, câteodată chiar îmi dau seama că-s bolovan, fac multe tâmpenii, inclusiv aici pe pagina de Facebook.

Încerc să învăț chiar și din comentarii. Un om care părea foarte deștept mi-a scris într-un comentariu că ar trebui să-mi iau pe cineva să mă ajute cu PR-ul pentru că într-o postare, vorbind despre polițiști, folosisem în antiteză pronumele NOI-VOI. Cu alte cuvinte poziționasem polițiștii și cetățenii în două tabere diferite, parcă adverse și aflate într-un conflict. Așa cum am mai zis și în alte rânduri, noi, polițiștii, nu suntem picați de pe Marte, suntem VOI în uniformă.

Ajutor de PR care să-mi spună ce să scriu și cum, nu o să-mi iau vreodată, dar ce a zis omul acela m-a pus pe gânduri și m-a făcut să îmi dau seama ce prostii pot scrie câteodată. Vă mulțumesc pentru acel comentariu. Mai am de învățat multe, dar un lucru am putut să-l observ destul de clar: noi începem să ne urâm între noi și să ne dezbinăm tot mai tare, exact așa cum e mai bine pentru cei ce vor să ne conducă doar în interesul lor.

Vă dați seama de ce ar fi capabile câteva milioane de oameni uniți, care se îndrăgesc, care se respectă și care înțeleg că sunt de aceeași parte a baricadei?”

În urmă cu câteva luni, premierul Dacian Cioloș a participat la lansarea cărții polițistului Marian Godină, Flash-uri din sens opus.Citește și:

populare
astăzi

1 Cât s-o fi dat pentru porcăria asta? Și, mai ales, cine a luat? În Ro, nimic nu este întâmplător!

2 Așa arată un bloc nou din Arad după cutremurul de 5,3...

3 Ce se întâmplă în realitate în Ucraina? „În fosta mea echipă erau opt bărbați. Cinci dintre ei au fugit din țară ilegal”

4 Barajul de la Nova Kahovka, detonat la ordinului unui general rus beat?

5 „Caracatița” lui Ciolacu