Daea: La grâu avem o producție medie de 4.836 kilograme la hectar; România nu s-a mai întâlnit cu un asemenea randament

Daea: La grâu avem o producție medie de 4.836 kilograme la hectar; România nu s-a mai întâlnit cu un asemenea randament

Producția medie de grâu din acest an, de 4.836 kilograme la hectar, este o producție istorică, fiind cu aproape o tonă mai mare decât cea de anul trecut, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la amenajarea de irigații Gălățui Călărași din județul Călărași.

"Avem la grâu o producție medie de 4.836 kilograme la hectar, este o producție istorică. România nu s-a mai întâlnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafață, cu aproape o tonă peste producția obținută anul trecut. Și calitatea este bună, cu indici de panificație, este un grâu care va intra în rețeaua de consum", a spus Daea.

În ceea ce privește investițiile programate pentru acest an în sistemul de irigații, ministrul a subliniat că acestea depășesc un miliard de lei din bugetul național și 431 de milioane de euro prin PNDR 2014-2020.

"Investițiile în irigații sunt de 1,031 miliarde de lei din bugetul național și 431 de milioane de euro prin PNDR. Sunt lucrări în curs. Mergem și săptămânile viitoare și la alte lucrări de investiții, unde veți vedea alte lucrări de amploare care se execută în paralel. Noi trebuie să păstrăm și apa pentru irigat și să și lucrăm din punct de vedere al refacerii sistemului ca atare. Iată de ce azi se decuplează două nave, lasă restul să lucreze ca să avem nivel de exploatare pentru a iriga culturile. Nu ne-a permis timpul, pentru că a plouat azi-noapte 50 de litri pe mp, și bine că a plouat, dar mergeam într-o solă unde puteați vedea cum se irigă o cultură dublă de soia, acești fermieri care anul acesta au realizat producții extraordinare. În cele peste 600.000 de hectare contractate se irigă și culturi duble, înființate cu soia, porumb și floarea soarelui, fermieri care știu la fața locului ce trebuie să facă", a precizat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă producțiile record de anul acesta s-au datorat mai mult norocului, faptului că a plouat când a trebuit, decât irigațiilor, șeful MADR a răspuns: "Știți cum e cu norocul. Dacă România nu era însămânțată și suprafețele nu erau realizate la timp cu culturi și soiuri bine stabilite nu puteam să realizăm asemenea producții".

La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a sărit în ajutorul ministrului Agriculturii, menționând că irigațiile pot să determine creșterea producției agricole cu 30% și chiar 50%-60%. "Apa din irigații determină o creștere de producție substanțială și semnificativă pentru agricultură", a adăugat Liviu Dragnea.

De asemenea, întrebat dacă intenționează să mai dea afară supermarketurile din centrul orașelor, Daea a replicat: "Am o părere bună despre întrebarea dvs, dar nu am un răspuns pentru ea".

În privința ajutorului oferit fermierilor prin prezența sa pe Facebook, ministrul Agriculturii a subliniat că nu știe cât îl ajută pe el și în relația sa cu fermierii, dar în mod sigur ajută ziariștii cu informații despre ceea ce face el în fiecare zi.

În schimb, Liviu Dragnea a menționat că din reacțiile pe care le are din teritori "ajută foarte mult comunicarea cu fermierii, e bine că a început (ministrul Agriculturii n.r.) să gestioneze Facebook, dar e mai bine să stați mai mult pe câmp".

Nu în ultimul rând, întrebat ce vizite va mai face în perioada următoare, șeful de la Agricultură a răspuns în stilul caracteristic: "Eu nu fac vizite. Eu lucrez în fiecare zi, și zi și noapte".

După declarațiile făcute presei, cei doi oficiali au plecat să asiste la începerea lucrărilor de execuție privind modernizarea stației de pompare din Amenajarea Gălățui Călărași și au gustat din legumele și fructele aduse de fermieri la fața locului.

Ministrul Agriculturii a spus ziariștilor că el se alimentează din muncă și nici poftă de mâncare nu are dacă are rezultate. În context, o jurnalistă l-a întrebat cât îl ține să nu mănânce, iar el a răspuns că oricum "mai mult decât întrebarea dvs". Invitat să mănânce un pepene dulce, care era expus la fața locului, ministrul a replicat: "mâncați dvs pepene de ăla dulce că eu mănânc pepene acru în fiecare zi", iar la întrebarea, "De ce?", replica ministrului a iscat hotote de râs în rândul ziariștilor: "d'aia".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...