Dăianu: Sunt grupuri mari, care, în goana după profit, trec anumite granițe

Secretul bancar trebuie să aibă o limită în ceea ce privește legislația cu privire la siguranța cibernetică pentru că sunt grupuri mari, care, în goana după profit, trec granițe, a declarat, joi, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

"Nu știu cum arată legea (securității cibernetice — n. r.) astăzi, dar încerc să răspund dintr-o perspectivă care are în vedere secretul bancar. Este limită și la secretul bancar, pentru că sunt grupuri mari, care nu numai că în goana după profit trec granițele, există totuși o etică în afaceri. În goana după profit se trec anumite granițe. Foarte grav este însă când se fac afaceri cu inamicul statului democrat. Știți la ce mă refer. Grupuri bancare mari, care au avut de plătit miliarde din acest punct de vedere — și nu mă refer numai la manipularea pieței', a spus Dăianu.

El a dat ca exemplu companii din mai multe state, cu cifre de afaceri mari și care nu plătesc nimic fiscului.

"Avem companii care au cifre de afaceri de zeci de miliarde — vedem în Marea Britanie, în Belgia, în Franța — și nu plătesc fiscului aproape nimic, în virtutea unei optimizări fiscale. Ce înseamnă optimizarea fiscală? Pentru ce? Că mutăm centrul de referință într-un paradis fiscal, în condițiile în care statele sunt încordate la extrem cu bugetele naționale, când sistemele financiare au fost salvate de bănci centrale, cetățenilor, în ultimă instanță, li se cere să plătească taxe și impozite ca să țină statul, statul care trebuie să furnizeze siguranță. Acestea sunt probleme foarte mari la care trebuie să se găsească răspunsuri", a subliniat economistul.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I