Dan Halchin (director adjunct ANP): Domnul Dan Adamescu a venit în sistemul penitenciar cu 10 afecțiuni

Dan Halchin (director adjunct ANP): Domnul Dan Adamescu a venit în sistemul penitenciar cu 10 afecțiuni

Dan Halchin, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că omul de afaceri Dan Adamescu, decedat marți, a venit în sistemul penitenciar cu cel puțin 10 afecțiuni, iar a făcut tot ce a putut ca să gestioneze acest caz cât mai bine și din punct de vedere medical.

"Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut tot ce a putut ca acest caz să fie gestionat și în conformitate cu drepturile persoanei private de libertate, și în conformitate cu legislația execuțional-penală, și în conformitate cu legislația medicală. Știm, și lucrul acesta este cunoscut la nivel public, că persoana respectivă a venit în sistemul penitenciar cu mai multe afecțiuni, mai mult de 10, dar fiind un caz medical nu aș putea să detaliez. Dar a venit cu o stare de sănătate destul de precară. Ce am putut face noi, am făcut. Drept urmare, din septembrie anul trecut a fost internat într-o clinică privată și am asigurat pază 24 din 24 astfel încât cazul să beneficieze de cele mai bune șanse pe linie medicală, cât s-a putut omenește posibil. Din nefericire, acum două zile a survenit decesul și suntem în fața acestui fapt", a declarat subcomisarul de penitenciare Dan Halchin, directorul general adjunct al ANP.

Acesta a adăugat că orice deces care survine în cadrul penitenciarelor este o tragedie, însă procentul de decese înregistrat anul trecut în rândul deținuților a fost de trei ori mai mic față de procentul deceselor din România.

"Orice deces este o tragedie, dar nu pot să nu pun și cifre în comparație cu ceea ce se întâmplă în România. La un număr mediu de 27.500 de deținuți și un număr total rulat de peste 40.000, rata de mortalitate în sistemul penitenciar este de 3,95 la sută în comparație cu ceea ce se petrece în țară, unde rata este de 11,7 la sută. Deci este de trei ori mai mare. Nu vreau să se interpreteze că stăm bine la acest domeniu, dar cifrele vorbesc și ele de la sine. Marea majoritate a deceselor avute în 2016, în număr de 98, au fost cazuri medicale: accidente vasculare, oameni în vârstă sau cazuri terminale. Din cele 98 de decese, 11 au fost suiciduri, dar și aici în comparație cu alte state europene și mult mai dezvoltate, cu capacități mult mai mari, procentul este foarte mic. În Norvegia, la 10.000 de deținuți sunt 30 de cazuri de suicid în timp ce noi la 27.500 am avut 11 cazuri de suicid", a adăugat Dan Halchin.

Directorul adjunct al ANP a mai spus că cele șase spitale-penitenciare oferă un act medical la fel de bun ca în sistemul sanitar public și că principala problemă cu care se confruntă este lipsa personalului medical, greu de recrutat din cauza salariilor.

Dan Halchin a participat miercuri, la Slănic Moldova, la ședința de bilanț a penitenciarelor din regiunea de nord-est a țării.

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu decedat marți dimineață, afirmă, într-o scrisoare deschisă transmisă AGERPRES, că "lovitura fatală" i-a fost dată tatălui său, încarcerat după condamnarea primită pe 5 iunie 2014, de bacteria stafilococul auriu, "cu care a fost contaminat în condițiile inumane din închisoare".

"În data de 24 ianuarie, imediat după miezul nopții, Dan Adamescu, în vârstă de 68 ani, a decedat la un spital din București, fără familie lângă el. Condamnat pe 5 iunie 2014 în urma unui proces care s-a bazat pe mărturii false, a fost încarcerat consecutiv în 3 penitenciare, unde starea de sănătate i s-a agravat continuu. Spitalizat în ultimele luni de viață — pe care și le-a petrecut intubat și în comă semindusă — cele 15 afecțiuni de care suferea i-au slăbit constant corpul, lovitura fatală fiindu-i dată de bacteria patogenă stafilococul auriu, cu care a fost contaminat în condițiile inumane din închisoare", afirmă Alexander Adamescu.

Acesta precizează că tatăl său a trecut prin momente dificile în penitenciarele prin care a trecut, având în vedere starea sa de sănătate.

"Închis în condiții de nedescris la Centrul de Arest Preventiv — 6-8 deținuți într-o celulă la subsol de câțiva mp, fără dulapuri, fără spațiu de mișcare, cu WC turcesc — și nu o dată, din cauza mușchilor atrofiați și a genunchiului bolnav, a căzut în propriile excremente — închis 23h/24h — pentru că 1 oră i se permitea să iasă în cei 30 mp numiți 'spațiu exterior' (practic o încăpere închisă de vreo 30 mp cu grilaje în loc de tavan, extrem de insalubră) — a fost mutat ulterior la Penitenciarul Rahova, unde a împărțit celula cu 6 deținuți, însă, din cauza stării de sănătate acutizate și a imposibilității de deplasare, a rămas blocat permanent în celulă. În plus, din nu știu ce motiv birocratic, nu i s-a administrat timp de 37 zile tratamentul de care avea disperată nevoie, deși medicamentele i-au fost aduse de către mătușa mea, viața fiindu-i pusă realmente în pericol. Mutarea la Penitenciarul Jilava a însemnat un nou calvar pentru tata...astfel că de aici a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca direct în sincopă; abia după 10 zile de îngrijiri i-au fost restabilite funcțiile vitale în urma unei grave infecții răspândite în întreg corpul", spune Alexander Adamescu în scrisoare.

AGERPRES / (A — autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...