Dan Ioan Popescu la ieșirea de la DIICOT: E un dosar mamut; s-a pus sechestru pe bunuri

Dan Ioan Popescu la ieșirea de la DIICOT: E un dosar mamut; s-a pus sechestru pe bunuri

Fostul ministru Dan Ioan Popescu a declarat miercuri, la ieșirea de la DIICOT, că procurorii i-au adus la cunoștință că a fost pus sub urmărire penală în cazul Rompetrol II, precizând că dosarul are "vreo 3.000 de volume", ceea ce ar însemna "peste un milion de pagini".

* Fostul ministru Dan Ioan Popescu, la DIICOT în dosarul Rompetrol II

"Am fost încunoștințat că a început această urmărire penală. Este un dosar mamut, am înțeles și eu, de vreo 3.000 de volume. Asta înseamnă peste un milion de pagini. Îl voi consulta și după aceea voi da declarații (procurorilor — n.r.)", a afirmat Dan Ioan Popescu, el susținând că DIICOT i-a pus sechestru pe "cele câteva bunuri" pe care le are.

El a spus că prin acest dosar i-a fost prejudiciată imaginea. "Am fost și sunt un om corect, care a respectat legea în totalitate. Am o imagine nu numai internă, ci și externă. Am o serie de relații externe și nu-mi convine acest mod de lucru. Remarc însă corectitudinea procurorului de caz, care mi-a permis să studiez dosarul. (...) Dosarul este mult mai amplu, am înțeles acum. (...) Eu am fost implicat în această situație prin decizia politică dintr-o ședință de guvern. Din acea ședință de guvern a rezultat o ordonanță de urgență ce a fost aprobată de Parlament, promulgată legea, aprobată de Fondul Monetar, Banca Mondială, Comisia Europeană", a declarat Dan Ioan Popescu, menționând că nu era prieten cu Dinu Patriciu și că nu a discutat niciodată cu el despre acest subiect.

Dan Ioan Popescu a susținut că "acea ordonanță de urgență a fost dată pentru un agent economic care între timp a plătit 10 miliarde de euro la bugetul de stat, care asigură 7.000 de locuri de muncă și care și-a îndeplinit toate obligațiile".

"A fost luată o decizie politică vizavi de un agent economic, nu de o persoană, care avea o anumită datorie. (...) Acea datorie există în continuare. Din acea datorie s-au recuperat, din informațiile pe care le am, circa două sute și ceva de milioane până în prezent. (...) Începând cu 2003 s-au plătit 25 milioane în fiecare an dobândă la obligațiuni", a spus Dan Ioan Popescu.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la sfârșitul lunii mai, ministrului Justiției cererile de urmărire penală pentru patru foști miniștri — Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea — în dosarul Rompetrol II.

Conform DIICOT, foștii demnitari sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

DIICOT susținea că, în perioada septembrie — octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, "și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice".

AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”