Dan Mihalache - aviz pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie

Dan Mihalache - aviz pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie

Dan Mihalache, în prezent șef al Cancelariei prezidențiale, a fost avizat luni de comisiile parlamentare reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie. Decizia a fost luată cu 22 de voturi pentru și trei împotrivă.

Întrebat ce părere are despre acest vot, Dan Mihalache a afirmat că reflectă structura Parlamentului.

"E o mare provocare, e un post dificil, care va fi foarte complicat în perioada următoare din perspectiva evoluțiilor care au loc în Marea Britanie. Nu e o retragere în vacanță, ci dimpotrivă. (...) Eu rămân atașat proiectului președintelui Klaus Iohannis. Pentru mine este o nouă provocare", a precizat Mihalache, care a menționat că decizia de a pleca de la Cotroceni a luat-o împreună cu șeful statului.

Referindu-se la "elementele de mandat" pe care le va avea ca ambasador în Marea Britanie, Dan Mihalache a menționat aprofundarea Parteneriatului strategic dintre cele două țări și care, după cum a precizat el, "funcționează excelent pe dimensiunea politică, pe armonizarea unor poziții, pe dimensiunea strategică, militară și pe componenta serviciilor de informații".

El a amintit că Bucureștiul și Londra au abordări comune în ceea ce privește Vecinătatea Estică și a pledat pentru "upgradarea" zonei de parteneriat strategic mai ales pe dimensiunea economică.

"2015 a fost, din punct de vedere al relațiilor bilaterale, un an bun, în care schimburile comerciale au crescut, dar e un spațiu de extindere pe care un mandat de ambasador în Marea Britanie trebuie să îl fructifice", a subliniat Dan Mihalache.

O altă prioritate despre care a vorbit Dan Mihalache ține de comunitatea românească din Marea Britanie. El a subliniat, în context, importanța operaționalizării Consulatului României de la Manchester, arătând că acesta va mai ridica din presiunea asupra serviciilor consulare de la Ambasada din Londra.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...