Dan Petrescu, cel mai plângăcios antrenor din România: Ultimele sale declarații sunt comice

Dan Petrescu, cel mai plângăcios antrenor din România: Ultimele sale declarații sunt comice

Campionatul românesc are play-off și play-out, cu înjumătățirea punctelor, de opt ani. Și, tot de opt ani, echipa care încheie sezonul regulat pe primul loc și-a făcut un obicei din a critica acest sistem.

Dan Petrescu, veșnic nemulțumit. FOTO: Arhiva Adevărul

În patru din precedentele cinci stagiuni, campioana sezonului regulat a fost CFR Cluj. Și, în trei rânduri, formația din Gruia a intrat în play-off, avându-l pe Dan Petrescu pe bancă. Așadar, un antrenor de o valoare incontestabilă, Petrescu are, totuși, și un mare defect! El lasă, periodic, impresia că s-a născut pentru a face pe supăratul. Iar de fiecare dată când CFR încheie sezonul regulat pe locul 1, această performanță e însoțită de discursul devenit deja tradițional al lui „Super Dan“ despre sistemul competițional din România. De remarcat că tehnicianul de 55 de ani nu scoate o vorbă despre înjumătățirea punctelor, în play-off și în play-out, la startul întrecerii! Criticile lui Petrescu apar doar după ultima rundă din sezonul regulat, când echipa sa e dezavantajată de micșorarea distanței față de restul competitoarelor.

Luni seară, după victoria cu „U“ Cluj (4-0), „Bursucul“ a scos acest discurs de la naftalină: „E ciudat. Intri în play-off, ai golaveraj 0-0 şi puncte puţine. Nu înţeleg de ce nu e ca în Divizia B (n.r. – unde se intră în partea a doua a sezonului cu punctajul întreg). Înţeleg că urmează play-off, dar lasă-ne punctele!“.

Nedumerirea lui Dan Petrescu vizavi de sistemul competițional, care diferă în primele două ligi, are o explicație concretă: Superliga e organizată de Liga Profesionistă de Fotbal, în timp ce eșalonul secund se desfășoară sub tutela Federației Române de Fotbal.

Nimic nu-i convine

Un veritabil campion al văicărelilor, Petrescu a avut și alte motive de nemulțumire incluse în discursul său de luni seară.

În primul rând, tehnicianul s-a arătat deranjat de numărul mare de meciuri disputate de echipa sa, în sezonul 2022-2023: „Am jucat 51 de meciuri până acum. Mai avem 11 sigur, zece în campionat și minim unul în Cupa României. Deci vor fi 62 de partide. N-am jucat niciodată atâtea meciuri“. Ce-i drept, la acest capitol, cifrele îi dau dreptate lui „Super Dan“. CFR va bifa un număr-record de meciuri, în actuala stagiune, însă vorbim despre un detaliu din care reiese că echipa a avut un parcurs bun în Europa (a atins play-off-ul Conference League) și în Cupa României (e calificată în sferturi). Iată câte meciuri au jucat cei de la CFR, în sezoanele precedente:

*2021-2022: 56

*2020-2021: 52

*2019-2020: 54

O altă situație care l-a nemulțumit pe Dan Petrescu a fost legată de ce urmează în pauza prilejuită de meciurile primelor reprezentative: „Din ce știu eu, opt jucători vor pleca la echipe naționale, ceea ce nu prea îmi convine“. Din nou însă, supărarea antrenorului e ciudată, în condițiile în care, de obicei, cluburile își doresc să aibă cât mai mulți internaționali pentru simplul motiv că aceștia sunt mai bine cotați pe piața transferurilor.

Boateng a aflat sistemul competițional din România cu mare întârziere

Boateng a aflat sistemul competițional din România cu mare întârziere

Boateng nici nu știa sistemul competițional!

Cei de la CFR au o problemă mare cu sistemul competițional din Superliga. Anul trecut, spre finalul sezonului regulat, Dan Petrescu a dezvăluit că elevul său, Nana Boateng (28 de ani), a aflat cu stupoare că, la intrarea în play-off și play-out, punctele se înjumătățesc. Vorbim despre o „bilă neagră“ pentru mijlocașul ghanez care nu știa acest amănunt, deși era de jumătate de an în România!

Azi dimineață, după antrenament, Nana Boateng a venit la mine. <<Coach, vreau să te întreb ceva. Dar de ce ne iau punctele?>>. Zic: <<Cum, nu știai?!>>. <<Nu!>>. <<Și cum ai aflat?>>. <<M-am uitat în clasament și am văzut că e 0-0 golaverajul>>. El habar n-avea“, a relatat Petrescu dialogul cu Boateng, în martie 2022.

Se poate scrie o carte cu declarațiile sale

Se poate face, lejer, o carte cu declarațiile memorabile ale lui Dan Petrescu, oferite de-a lungul anilor. Două exemple, ambele din acest sezon, vorbesc de la sine.

În vara anului trecut, „Bursucul“ s-a plâns întruna de programul încărcat al CFR-ului, în campionat și în preliminariile Conference League. Când, într-un final, LPF a amânat un meci al ardelenilor din Superliga, pentru ca ei să pregătească bine returul cu Maribor, decisiv pentru intrarea în grupe, Petrescu tot nemulțumit a fost! „Păi, în primul rând, ne-am odihnit, asta nu ştiu dacă e bine, pentru că, cu această pauză, a trebuit să le dau câteva zile libere. După zilele libere, jucătorii se relaxează cam mult. Sper să nu fim prea relaxaţi... “, a spus Petrescu, lăsându-i pe jurnaliști cu gura căscată.

Și, tot anul trecut, înaintea returului cu Pyunik Erevan (Armenia) din turul I preliminar al Ligii Campionilor, antrenorul CFR-ului a oferit o declarație antologică despre adversara sosită, la Cluj: „Cei de la Pyunik au venit cu charter. Stau la un hotel foarte bun din Cluj, au rezervat 41 de camere, toate single. Au condiții foarte bune!“. N-a înțeles nimeni legătura invocată de antrenorul CFR-ului, între condițiile de cazare ale celor de la Pyunik și meciul de fotbal. Pe teren însă, armenii au eliminat CFR, după executarea loviturilor de departajare.

Clasament play-off

1. Farul Constanța 32 de puncte

2. CFR Cluj 32p*

3. FCSB 29p*

4. CSU Craiova 27p

5. Rapid 26p

6. FC U Craiova 20p* / Sepsi 20p*

Clasament play-out

1. Sepsi / FC U Craiova 20p

2. Petrolul 18p

3. „U“ Cluj 17p

4. Voluntari 17p

5. Botoşani 16p

6. Chindia 16p

7. Hermannstadt 16p

8. FC Argeş 14p*

9. UTA 14p*

10. Mioveni 11p

*Cu rotunjirea punctelor în sus.

**În play-out, locurile 9 și 10 retrogradează direct, în timp ce locurile 7 și 8 vor juca un baraj de menținere / promovare cu locurile 3 și 4 din „B“.

Programul detaliat al weekend-ului în Superliga

Play-off, prima etapă

Sâmbătă: FCSB – CS U Craiova 20.00

Duminică: Farul – FC U Craiova / Sepsi 16.30

Duminică: CFR Cluj – Rapid 19.00

Play-out, prima etapă

Vineri: Voluntari – Hermannstadt 17.30

Vineri: Petrolul – UTA 20.30

Sâmbătă: Botoșani – Chindia 14.30

Luni: Sepsi / FC U Craiova – Mioveni 18.00

Luni: „U“ Cluj – FC Argeș 21.00

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...