Dan Tăpălagă: Cine trage sforile pentru Viorica Dăncilă

Dan Tăpălagă: Cine trage sforile pentru Viorica Dăncilă

Scenografia de la congresul PSD de sâmbătă, eveniment organizat pentru lansarea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, a inclus o imagine cât se poate de sugestivă: câteva siluete reprezentate în penumbră trag hotărât de o sfoară, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Imaginea proiectată pe fundal, ca de altfel întreaga punere în scenă, cu micul podium hexagonal având-o pe Dăncilă în centru înconjurată de pesediști, avea menirea sa transmită un mesaj banal: partidul luptă strâns unit în jurul candidatului, cu tot activul muncind din greu în lupta pentru Cotroceni.

Stahanovismul pesedist din poză s-a lovit însă de cel mai plictisitor politician din toate timpurile, de cel mai anost candidat la prezidențiale din câți a numărat PSD din 90 încoace. Nici unul dintre cele câteva sute de pesediști prezente sâmbătă în sala Cuza de la Palatul Parlamentului n-a crezut o secundă că Dăncilă are măcar o mică șansă de a intra în turul doi, necum să câștige.

De aici lipsa lor totală de entuziam și însuflețire, tristețea din priviri și sentimentul că nu mai e nimic de făcut.

Cu discursul ei aluziv, recitat mecanic, fără gram de talent oratoric, plin de cimilituri prost redactate din care a lipsit atacul frontal la principalul contracandidat, Dăncilă și-a convins destul de repede propriul partid că PSD nu s-a prezentat niciodată atât de slab într-o competiție electorală.

Prin urmare, baronii nu, nu vor trage nici o sfoară, nici un capăt de ață pentru Dăncilă.

Tot mai multe voci se întreabă cu voce tare dacă nu cumva există o înțelegere cu Klaus Iohannis, atât de neverosimil arată candidatul PSD în peisajul electoral din 2019.

„Nu pot să fac blat cu un contracandidat. Suntem candidați la prezidențiale și eu și domnul Iohannis. Nu poți face blat și să câștige amândoi”, a explicat Viorica Dăncilă. Afirmație total lipsită de sens, deoarece teoria generală a blatului predată pe orice stadion de cartier stabilește că înțelegerea pe sub masă între doi competitori se face pentru a ieși un singur câștigător, nu doi.

Nu știm dacă președintele Iohannis a făcut blat sau nu cu Viorica Dăncilă, dar știm cu siguranță că șeful statului își dorește să intre în turul doi cu candidatul PSD, nu cu Dan Barna de la USR/ PLUS. Cu Dăncilă adversar în runda finală, Iohannis are al doilea mandat în buzunar, pe când cu Barna nu mai poate fi chiar atât de sigur.

Mai știm că Iohannis și PNL vor trebui să tragă de luni încolo toate sforile posibile pentru ca, în cazul ruperii coaliției de către ALDE, guvernul Dăncilă să rămână în viață, ținut cumva în perfuzii chiar de liberali. O eventuală ieșire a lui Călin Popescu Tăriceanu din guvern va expune și mai flagrant blatul, dacă el există cu adevărat.

Căderea guvernului acum ar înseamna sfârșitul Vioricăi Dăncilă ca om politic și, mai grav, obligarea președintelui Iohannis de a-și asuma guvernarea în plină campanie electorală. O sarcină periculoasă, pe care președintele Iohannis și PNL n-o pot asuma înainte de alegeri fără riscuri majore, dat fiind dezastrul instituțional lăsat în urmă de PSD.

Într-o țară cu infrastructura praf, lebede negre pot să-și facă apariția săptămânal.

Apariția lui Mircea Diaconu drept potențial candidat independent, susținut de Pro România și ALDE, cu eventuala retragere a lui Călin Popescu Tăriceanu din cursa pentru prezidențiale, complică și mai rău viața candidatului PSD. Dacă va candida în cele din urmă susținut de Pro România și de ALDE, Diaconu rupe voturi de la PSD, așa cum a rupt și în 2014 când a candidat la europarlamenare cu susținerea Antenei 3.

Prin urmare, cu cât Klaus Iohannis, PNL și alte forțe vor fi tentate să o ajute discret pe Viorica Dăncilă, cu atât teoria generală a blatului se va răspândi mai repede. Deasupra președintelui plutește încă stafia USL, oricât s-a străduit Orban să o scoată din casa liberalilor și nu este nevoie decât de foarte puțin pentru ca toată lumea să-și amintească de prezența ei nefastă.

În concluzie, cei care trag sfori pentru ca Dăncilă să intre cu orice preț în turul doi, în ciuda evidențelor că șansele ei scad dramatic cu fiecare apariție publică, s-ar putea să nu-l ajute în final pe Klaus Iohannis. Dimpotrivă. Dar o mare necunoscută este și Dan Barna: dorește cu adevărat să se lupte cu Klaus Iohannis? Sau își face socoteli de pe acum pentru viitoarea guvernare cu PNL și atunci se gândește că poate ar fi mai util să nu arunce în aer toate podurile, mai ales că relația dintre liberali și alianța USR/PLUS se înrăutățește pe zi ce trece.



Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...