Dana Gârbovan a depus la CSM demisia din magistratură

Dana Gârbovan a depus la CSM demisia din magistratură

Dana Gârbovan, propusă ministru al Justiției de către premierul Viorica Dăncilă, a anunțat luni pe Facebook că a depus la Sectia pentru judecători a CSM solicitarea de a se lua act de demisia sa din magistratură. Președintele Iohannis nu s-a pronunțat încă în legătură cu propunerea făcută de premierul Dăncilă de înlocuire a actualului ministru, Ana Birchall, cu Dana Gârbovan, relatează G4Media .

 
Reamintim că Dana Gârbovan, în acest moment judecător la Curtea de Apel Cluj, trebuie mai întâi să renunțe la calitatea de magistrat pentru a putea fi numită în funcția de ministru al justiției.

Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia 45/2018, că ”funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu cea de judecător/procuror,neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004, în vigoare la data pronunțării prezentei decizii”.

Prin urmare, CCR a decis că ”durata mandatului de ministru al justiției nu poate fi valorificată la stabilirea/actualizarea sau recalcularea drepturilor de pensie de serviciu potrivit Legii nr. 303/2004.”

Potrivit legii, magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, dar pot fi detaşaţi în funcţii administrative sau chiar politice din alte instituţii, cu excepţia celei de ministru.

Prin Hotărârea nr. 654/2012, Secţia pentru judecători a CSM a decis că un judecător nu poate fi detaşat în Ministerul Justiţiei pentru a fi numit ministru al justiţiei, scria judecătorul Cristi Dănileț într-un text publicat pe site-ul juridice.ro.

Postarea integrală a Danei Gârbovan:
Azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am inregistrat la Sectia pentru judecatori a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratura.

In toata activitatea de judecator am spus ceea ce am crezut si am crezut in ceea ce spun, chiar daca nu era pe placul unei majoritati de moment. Odata ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justitiei, mi se pare firesc sa imi dau demisia din magistratura, pentru ca procedura efectiva de numire sa poata fi initiata.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”