Dancă: Miniştrii pot face eliberări, numiri în funcţie imediat ce se publică OUG privind restructurarea Guvernului

Miniştrii vor avea posibilitatea de a face eliberări din funcţie, numiri sau rechemări de la posturi imediat ce ordonanţa de urgenţă privind restructurarea Guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial, a declarat, miercuri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"Imediat după publicarea ordonanţei privind restructurarea în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla în decursul acestei zile, miniştrii au posibilitatea de a rechema, de a elibera din funcţie, de a face numiri, deci imediat", a spus Dancă, întrebat după şedinţa de guvern când se vor pune în aplicare măsurile anunţate de premierul Ludovic Orban referitoare la blocarea concursurilor şi evaluarea numirilor în mediul diplomatic.

El a explicat, întrebat când va fi demarat auditul în ministere, că vor fi mai multe etape.

"În ceea ce priveşte chestiunea legată de modul în care se va face auditul, sunt mai multe etape. Prima etapă este că la momentul preluării, fiecare titular de portofoliu poate şi trebuie să înceapă deja evaluarea situaţiei în care se află instituţia respectivă. Aceasta răspunde nevoii de audit la nivelul nevoilor stringente ale fiecărei instituţii publice, care în acest moment se află în coordonarea miniştrilor. Aceasta este o primă etapă de audit. Sigur că pe măsură ce vom finaliza procesul de instalare în funcţii a miniştrilor şi a demnitarilor din aparatul de lucru, la fiecare minister acest audit poate să continue şi cu forma unor formule de audit externe, acolo unde se impune. Dar în momentul de faţă este nevoie ca la fiecare minister să ştim exact ce s-a găsit, ce probleme stringente sunt şi în ce măsură structura respectivă a instituţiei publice răspunde acestor nevoi, că poate nu întreaga structură este necesară", a adăugat Dancă.

Premierul Ludovic Orban le-a transmis membrilor Cabinetului să păstreze în ministere doar oameni competenţi, arătând că este foarte important să fie demarată ''procedura de curăţare a instituţiilor publice''.

''Daţi drumul la audit şi fiţi pregătiţi după adoptarea ordonanţei de urgenţă, pentru noi hotărâri de guvern de organziare a oricărui minister în parte. Gândiţi structuri suple, păstraţi doar oamenii competenţi, doar oamenii care sunt dedicaţi interesului public, oamenii care într-adevăr vor să participe alături de noi la aplicarea programului de guvernare. Cine e leneş, cine s-a obişnuit să îşi ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece, mai devreme sau mai târziu", a spus Orban.

El le-a solicitat miniştrilor să oprească toate "simulacrele de concursuri" la care s-a dat drumul, pe ultima sută de metri, de către Guvernul Dăncilă.

"Domnule ministru de Externe, vă rog să analizaţi cu mare atenţie modul în care au fost făcute numirile pe poziţiile diplomatice de consul general, de consul şi să verificaţi în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile legale, să îi rechemaţi imediat pe aceia care au fost numiţi fără să aibă nicio legătură cu diplomaţia şi cu misiunile pe care trebuie să le exercite personalul diplomatic", a cerut Orban. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut