Danemarca şi Olanda vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2

Danemarca şi Olanda vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2

Guvernele Danemarcei şi Ţărilor de Jos au prezentat joi un acord de intenţie pentru achiziţionarea în comun a 14 tancuri 'Leopard 2A4' care vor fi trimise Ucrainei, au anunţat cele două ţări joi, potrivit EFE, Reuters şi AFP.

Danemarca și Olanda donează tancuri Leopard 2 Ucrainei FOTO EPA-EFE

„Ţările de Jos şi Danemarca îşi anunţă astăzi (joi) intenţia de a achiziţiona şi recondiţiona 14 tancuri Leopard 2A4 pentru a le dona apoi Ucrainei în urma colaborării noastre fructuoase cu Germania pentru livrarea a cel puţin 100 de tancuri Leopard 1A5”, potrivit unui comunicat al Ministerului danez al Apărării. Acesta precizează că tancurile vor fi furnizate de la „începutul anului 2024", scrie Agerpres.

„Cele două naţiuni ale noastre vor continua să exploreze alte domenii potenţiale pentru a furniza în comun capacităţi suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Suntem hotărâţi să o sprijinim atât timp cât va fi necesar”, se subliniază în comunicat.

Tancurile, care vor fi livrate începând cu primul trimestru al anului 2024, au un cost total estimat de 165 de milioane de euro, ce va fi împărțit în mod egal între cele două ţări.

Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen, la finalul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului danez, care a sprijinit iniţiativa guvernului centrist condus de social-democrata Mette Frederiksen.

„Este absolut crucial pentru speranţa într-o Europă paşnică şi sigură să nu-i lăsăm pe ucraineni să lupte singuri”, a insistat ministrul interimar al apărării danez, adăugând că îi va informa pe ceilalţi membri ai Grupului de contact pentru Ucraina cu privire la detalii, vineri, în cursul reuniunii de la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

În februarie, Danemarca, Germania şi Ţările de Jos anunţaseră că-şi vor reuni resursele pentru a restaura cel puţin 100 de tancuri Leopard 1 din stocurile industriale şi de a le furniza Ucrainei în cursul acestui an şi anul viitor.

Ucraina a primit tancurile pe roți din Franța și vehiculele de infanterie Bradley

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat marți tancurile AMX-10 primite din Franța.

Am convenit să numim AMX-10 pușca cu lunetă pe roți rapide. Aceste mașini rapide și moderne, cu arme puternice, ne vor ajuta să ne eliberăm teritoriul. Așa arată Libertatea, Egalitatea și Fraternitatea”, a scris Reznikov.

O parte din vehiculele de luptă de tip Bradley promise de Statele Unite se află deja în Ucraina și participă la contracararea agresiunii militare rusești, a confirmat Pentagonul, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei citate, informația cu privire la prezența unor vehicule blindate M2 Bradley în Ucraina a fost confirmată pentru portalul The War Zone de către purtărorul de cuvânt al Pentagonului, Charlie Dietz.

„Da, putem confirma că unele dintre Bradley-urile (promise în ianuarie, n. red.) au sosit” deja în Ucraina, a declarat Dietz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”