Danemarca/ refugiați: La zece zile de la intrarea în vigoare, 'legea bijuteriilor' nu a adus niciun ban

Danemarca/ refugiați: La zece zile de la intrarea în vigoare, 'legea bijuteriilor' nu a adus niciun ban

Suma totală după zece zile de la intrarea în vigoare a măsurii de confiscare a bunurilor imigranților pentru a finanța șederea acestora pe teritoriul danez, așa-numita 'lege a bijuteriilor', este egală cu zero, a anunțat luni poliția națională daneză, relatează thelocal.dk. ''Poliția națională informează că așa-numita 'lege a bijuteriilor' nu a dus până în prezent la confiscarea de bani sau obiecte de valoare'', se arată într-un comunicat de presă.

La finalul lunii trecute, parlamentul danez a adoptat controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranților în contextul valului masiv de refugiați cu care se confruntă Europa în ultimele luni. Conform noilor reglementări, migranții vor putea să-și aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. Textul mai prevede că în 'circumstanțe excepționale' migranții pot fi încarcerați.

Totodată, executivul de la Copenhaga a majorat de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea minimă a bunurilor imigranților care pot fi confiscate pentru a finanța șederea acestora pe teritoriul danez. Polițiștii vor avea dreptul ''de a confisca bunuri pe care solicitanții de azil le aduc cu ei, în scopul de a acoperi cerințele lor în materie de hrană și cazare''.

De la 5 februarie, poliția daneză are autoritatea de a confisca bani lichizi și bunuri cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze de la solicitanții de azil.

Reforma sistemului de azil azil a fost susținută de premierul Lars Lokke Rasmussen, care a respins criticile exprimate de unele țări membre ale UE.

''Nu avem o reputație proastă. Nu am întâlnit niciun coleg de-al meu străin care să-mi dea impresia că Danemarca are o proastă reputație'', a declarat recent Rasmussen pentru cotidianul danez Politiken.

Pe 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiați, le-a impus companiilor de transport auto și feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare.

Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creștere cu 44% față de 2014, dar număr net inferior celor din Germania și Suedia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale