Daniel Dăianu e noul președinte al Consiliului Fiscal. Fost ministru reformist al Finanțelor care a lucrat în anii 80 pentru Securitatea comunistă

Daniel Dăianu e noul președinte al Consiliului Fiscal. Fost ministru reformist al Finanțelor care a lucrat în anii 80 pentru Securitatea comunistă.

Academicianul Daniel Dăianu (66 de ani) a fost ales marți președintele Consiliului Fiscal, o instituție care furnizează opinii independente despre sustenabilitatea politicilor fiscale ale guvernului. El a fost ales prin votul secret al membrilor și va fi secondat de Bogdan-Octavian Cozmâncă (ex-BNR) din funcția de vicepreședinte, relatează G4Media.ro.

 Daniel Dăianu este un specialist în economie monetară şi finanţe publice și din 2014 a fost membru în Consiliul de Administrație al BNR. În perioada 1997 – 1998 a fost ministrul Finanțelor în guvernul Ciorbea, perioadă în care a inițiat mai multe propuneri de reformare a politicii fiscale și bugetare. Anterior fusese economist șef al BNR. Între 2007 și 2009 a fost europarlamentar.

Dăianu are în cv-ul său și o perioadă controversată: a lucrat timp de aproape trei ani ca analist la Departamentul de Informaţii Externe, adică Securitatea externă din perioada comunistă. Dăianu a recunoscut imediat după Revoluția din 1989 că a lucrat pentru Securitate și CNSAS a decis că nu a făcut poliție politică. Într-un interviu pentru HotNews.ro din septembrie 2007, Dăianu susținea că a demisionat din DIE și a nu mai colaborat niciodată cu Securitatea comunistă.

Bogdan-Octavian Cozmâncă, noul vicepreședinte al instituției, este un respectat specialist în macroeconomie. El este fiul lui Octav Cozmâncă, ministru al Administraţiei în Guvernul Năstase.

Până acum, Consiliul Fiscal a fost condus de Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank. Noii membri ai Consiliului Fiscal au fost desemnați prin vot de Parlament în iunie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

4 LIVE Alegeri Primăria București / Prezența la vot în București, cu 4 puncte mai mare decât în 2016 la ora 19

5 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …