Danileţ, după decizia CCR: Procurorii au fost declaraţi independenţi prin legi succesive

Danileţ, după decizia CCR: Procurorii au fost declaraţi independenţi prin legi succesive

Judecătorul Cristi Danileţ comentează decizia CCR de joi arătând că "se descoperă" un articol în Constituţie, potrivit căruia "procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei", care e acolo din 1991 în baza căruia "procurorii ar fi şi acum subordonaţi ministrului".

"Procurorii au fost declaraţi independenţi prin legi succesive şi acele norme au fost consacrate în mod repetat drept constituţionalitate. Apoi se revine şi se arată că, deşi acel articol se referă la 'activitatea' procurorilor, el se va aplica totuşi numai la 'cariera' lor", arată Danileţ într-o postare pe Facebook .

Referindu-se la prevederea conform căreia "ministrul nu poate da ordine procurorilor în cazurile penale", el susţine "că tocmai asta ţine de 'activitatea' procurorilor...".

"Ministrul justiţiei e singurul care poate propune numirea şi Preşedintele poate o respinge o dată, respectiv propune revocarea şi Preşedintele nu o poate respinge, de acum încolo, decât pe motive de legalitate; se vorbeşte de un drept 'discreţionar' al ministrului. Aş putea jura că în Constituţie nu găsim aşa ceva; eu ştiam că doar instanţa verifică legalitatea; în decizie se spune că o face Preşedintele, ba chiar şi CCR! E o decizie pentru procurori; dar se spune că Preşedintele pierde orice capacitate de a decide la propunerile de numire/revocare pe alte funcţii; sincer, nu ştiu ce puteri mai păstrează de acum Preşedintele ţării. Pe cazul Kovesi nu există termen de emitere a decretului de revocare; dar se spune că Preşedintele poate discuta cu ministrul să îşi retragă acesta propunerea. Am numărat voturile: mie îmi ies 4 la 5, nu 6 la 3", a mai scris Danileţ în postare.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA , fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare formulată de ministrul Justiţiei. AGERPRES / (AS - autor: Antonia Niţă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...