Danileţ, umilit total!/Are interzis la serviciu şi nu primeşte salariu/Este suspendat din funcţie până când se judecă contestaţiile la Înalta Curte

Danileţ, umilit total!/Are interzis la serviciu şi nu primeşte salariu/Este suspendat din funcţie până când se judecă contestaţiile la Înalta Curte

Judecătorul Cristi Danileţ este suspendat din funcţie până când se judecă la Înalta Curte contestaţile lui faţă de decizia CSM de excludere din magistratură şi faţă de suspendarea automată din funcţie, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Iulia Craiu, pentru G4Media.ro.

Potrivit articolului 62 alineatul 1 litera e din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie în momentul în care sunt excluşi din magistratură de CSM.

„Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcție în următoarele cazuri: (…)

e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) (exluderea din magistratură – n.r.) și data eliberării din funcție (dacă magistratul pierde la Înalta Curte şi decretul de eliberare din funcţie este semnat de preşedinte – n.r.)”.

Aceasta înseamnă că pâna la data unui verdict din partea Completului de 5 judecători de la Înalta Curte, judecătorul Danileţ rămâne fără job: nu merge la serviciu şi nu primeşte salariu.

Pe lângă contestaţia la decizia de excludere din magsistratură, ceea ce presupune un proces de durată, Danileţ poate ataca la Instanţa supremă şi decizia de suspendare automată din funcţie.

În acest al doilea proces ar putea primi un verdict în doar câteva luni. Este efectul deciziei CEDO în cazul judecătoarei Camelia Bogdan, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro

Judecătoarea Bogdan a fost exclusă din magistratură, pentru a doua oară,  în 2018 şi contestaţia ei faţă de decizia de excludere se judecă şi astăzi. În tot acest timp, judecătoarea a rămas fără job şi fără salariu.

Ea a câştigat la CEDO şi hotărârea Curţii de la Strasbourg este invocată acum de ceilalţi magistraţi care contestă suspendarea automată din funcţie, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro.

În mod surprinzător, decizia CEDO nu îşi produce efectele în cazul Cameliei Bogdan (care rămâne suspendată în tot acest timp), întrucât instanţa consideră că deciziile CEDO, spre deosebire de deciziile CCR, produc efecte doar pentru viitor.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară