Daraban (CCIR): Sunt foarte multe firme româneşti cu capital turcesc care încasează subvenţiile agricole ale UE

Daraban (CCIR): Sunt foarte multe firme româneşti cu capital turcesc care încasează subvenţiile agricole ale UE

Oamenii de afaceri turci care investesc în România au avantajul iniţierii unor societăţi comerciale care devin firme parte a Uniunii Europene şi astfel pot beneficia de absolut toate avantajele acestui context, inclusiv de dreptul de a achiziţiona teren agricol şi de a primi subvenţii europene în agricultură, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în mesajul transmis oamenilor de afaceri turci participanţi la Forumul de Afaceri România - Turcia.

"Avantajul dumneavoastră, a oamenilor de afaceri din Turcia, care deschideţi o societate în România: ea devine societate a Uniunii Europene, nu doar a României, şi veţi beneficia de absolut toate avantajele care decurg din acest lucru. Aş da exemplu din agricultură, unde o societate cu 100% capital turcesc, dar înregistrată în România, poate de a doua zi să achiziţioneze teren agricol şi de a treia zi să beneficieze de subvenţiile europene în agricultură. Şi sunt foarte multe societăţi în România care beneficiază de acest lucru, societăţi chiar cu capital turcesc", a afirmat Mihai Daraban.

Preşedintele CCIR a estimat că schimburile comerciale dintre România şi Turcia ar putea ajunge la nivelul de 10 miliarde de dolari în anul 2020.

"Schimburile bilaterale între România şi Turcia au fost de 5,7 miliarde de euro anul trecut şi aş mai spune că au mai fost 380 de milioane de euro schimburi în servicii, deci nu neapărat în produse, şi ajungem la 6 miliarde de euro, iar perspectivele pentru anul acesta sunt încurajatoare, în sensul că la nivelul lunii iulie am înregistrat deja 3,7 miliarde (de euro- n. r.), care, dacă s-ar menţine în acelaşi ritm până la finalul anului, probabil am putea vorbi de peste 7 miliarde de euro schimburi comerciale la sfârşit de 2019. Aşa cum v-am zis, 15.736 de societăţi cu capital turcesc, acestea având 586 de milioane de euro capital subscris, şi mai trebuie să luăm în considerare ceea ce spune şi Banca Naţională, că mai sunt şi 577 de milioane de euro investiţii directe turceşti în România. Deci, iată-ne, uşor-uşor, ajunşi la 7,3 miliarde de euro şi la ultima vizită a preşedintelui Erdogan s-a dat o ţintă de 10 miliarde de dolari. Aşa că suntem foarte aproape de a atinge această cifră şi cred că la anul cu siguranţă o vom realiza", a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

La rândul său, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Fusun Aramaz, a confirmat ideea preşedintelui CCIR, conform căruia investitorii unei ţări sunt adevăraţii ambasadori comerciali ai acesteia.

"Oamenii de afaceri din Turcia sunt prezenţi pe piaţa din România încă din anul 1990. Acest lucru este reflectat foarte bine în cifrele de astăzi. În plus, România şi Turcia, începând cu 2012, fac parte dintr-un parteneriat strategic care influenţează în mod pozitiv nu numai domeniul economic. Da, este adevărat, adevăraţii ambasadori comerciali sunt investitorii, atât cei români, cât şi cei din Turcia. Sesiunile de afaceri de astăzi sunt foarte importante pentru că avem, în final, acelaşi scop - acela de a creşte volumul investiţiilor de ambele părţi", a afirmat ambasadorul Turciei la Bucureşti.

Preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie a Turciei, Suleyman Kozuva, a apreciat că relaţiile dintre România şi Turcia depăşesc sfera schimburilor comerciale.

"Relaţiile dintre Turcia şi România nu se rezumă numai la cele economice. Ţările noastre sunt implicate într-un dialog real şi pe plan social, politic şi cultural. România reprezintă de foarte mult timp un adevărat partener de afaceri pentru Turcia. Produsele noastre din domeniile auto, agricultură şi industrie sunt foarte bine primite pe piaţa din România şi suntem siguri că există un potenţial foarte mare de creştere. Evenimentul de astăzi ne va oferi încă o dată posibilitatea de a creşte volumul schimburilor comerciale şi, totodată, de a ne cunoaşte mai bine", a declarat preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie a Turciei.

Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale, respectiv al X-lea partener la export şi al VII-lea la import, potrivit CCIR. România este, de asemenea, unul dintre partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import, conform sursei. AGERPRES/(A - autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...