Dârele de la avioane nu răspândesc boli. Experții demontează teoria conspirației promovată de Olivia Steer

Dârele de la avioane nu răspândesc boli. Experții demontează teoria conspirației promovată de Olivia Steer

Într-o postare pe Facebook, Oliva Steer susține că are prieteni care s-au îmbolnăvit de enteroviroză din cauza urmelor care rămân în urma avioanelor de linie. Experții în aviație o contrazic și spun că nu ar trebui să ne temem de aceste dâre lăsate pe cer, care sunt de fapt gazele condensate emise de motoarele avioanelor. Acestea sunt formate din particule fine de gheață sau cristale de apă și nu au nicio legătură directă cu transmiterea virusurilor, care se produce prin contactul cu persoane infectate sau prin expunerea la materiale fecale contaminate.

FOTO click.ro

Mare amatoare de conspiraţii, fosta prezentatoare TV Olivia Steer a reușit să mai arunce încă o dată internetul în aer cu o postare în care susține că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză din cauza urmelor care rămân în urma avioanelor de linie.

Întâmplarea ar fi avut loc „mai demult”, așa cum precizează Olivia Steer, în timp ce se afla la schi într-o stațiune montană și nu este prea clar de ce a ales acest moment pentru a face dezvăluirea pe Facebook. „Am observat că dintre toți prietenii mei, care au ieșit, într-o iarnă, mai demult, pe pârtie, la ski, și au inspirat «aer curat de munte», într-o zi cu brazde (urme lăsate de avioanele de linie - n.r.) nesfârșite pe cer, numai eu, care am rămas în camera de hotel, să citesc, nu m-am îmbolnăvit de «enteroviroză», cu stări febrile, de greață, cu vomă, dureri de cap și de stomac. Și nici n-am «luat» de la ei, în ciuda nedistanțării sociale pe care mi-am asumat-o, ca să ajut”, spune Olivia Steer.

Locații „targhetate“

Ea mai spune că era preocupată de ceva timp de fenomen, care pare o acțiune premeditată. „Apoi, am observat că astfel de dâre apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane, deasupra pârtiilor de ski sau deasupra litoralului, niciodată între două stațiuni montane sau în largul mării. Și am presupus, iar, că ar fi fost o risipă nejustificată de substanțe, care au un scop precis, și care nu își îndeplinesc misiunea decât sprayate deasupra locațiilor populate de oameni, dinainte știute si targetate”, arată Steer.

Ideea aruncată pe internet de Olivia Steer nu este nouă, se numește teoria conspirației Chemtrails (urme chimice - n.r.) și a apărut în anii 1990, dar, din când în când, devine o „ciorbă reîncălzită” de diverse persoane în mediul online, mai ales pe rețelele de socializare, ca și în acest caz.

Care este adevărul

Experții în aviație îi dezamăgesc pe amatorii de conspirații. Specialistul în aviație și securitate aeronautică Sorin Stoicescu a explicat pentru „Adevărul” de ce apar urmele lăsate de avioanele cu reacție și uneori, dacă condițiile permit, și de cele motoare cu turbopropulsoare. „Vorbim de un fenomen meteorologic de aviație care se numește «trenă de condensare» și nu avem de-a face în niciun caz cu rezultatul unei comenzi date de pilot. Gazele arse aruncate în atmosferă de motoarele cu reacție sau turbopropulsoare au temperaturi destul de mari, până la 700 de grade, și conțin între altele vapori de apă, particule în suspensie, dioxid de carbon și cantități foarte mici de hidrocarburi nearse. Când aceste gaze ajung în atmosferă unde sunt și -55 de grade Celsius, ele se condensează instantaneu și formează un nor artificial. Este un fenomen fizico-chimic care în general are loc la altitudini de peste 6.000 de metri, acolo unde temperaturile sunt mai mici. Trenele de condensare apar mai rar la avioanele cu turbopropulsoare tocmai pentru că acestea zboară uneori la altitudini egale sau mai mici de 6.000 de metri”, explică Sorin Stoicescu.

Expertul mai susține că în funcție de condițiile particulare în care se află atmosfera în acel moment, trena de condensare poate dura mai mult sau mai puțin. Astfel, dacă aerul este uscat, particulele de gheață se vor topi repede, iar trena nu va mai fi vizibilă destul de rapid, în intervale de ordinul minutelor. Dacă aeronava trece însă printr-o zonă cu atmosferă umedă, trena de condensare va dura mai mult în timp și se va lăți în mod constant. „Este un fenomen fizico-chimic care se se numește Contrails (urme de condensare - n.r.) care nu ne poate afecta într-un fel dacă nu luăm în calcul poluarea adusă de traficul aerian în mod normal. Se arde kerosen, iar orice ardere poluează atmosfera, dar atât și nimic mai mult”, a precizat Sorin Stoicescu.

Ce este enteroviroza

Enteroviroza este o infecție cauzată de virusurile enterovirus, care se răspândesc de obicei prin contactul cu secreții respiratorii sau fecale ale unei persoane infectate. Aceste virusuri pot provoca o serie de boli, cum ar fi răceala comună, infecții respiratorii, infecții digestive și altele, potrivit DCmedical.ro.

Contrails sunt formate din particule fine de gheață sau cristale de apă și nu au nicio legătură directă cu transmiterea virusurilor, inclusiv a enterovirusurilor, mai arată sursa citată. Transmiterea enterovirusurilor se produce de obicei prin contactul cu persoane infectate, prin contactul cu obiecte sau suprafețe contaminate sau prin expunerea la materiale fecale contaminate.

Mai mult, ce evită Olivia Steer să spună sau să știe este că enteroviroza apare inclusiv din cauza unor alimente, alimente pe care ea posibil nu le mănâncă, acesta fiind și motivul pentru care e singura care „a scăpat“ de infecție, arată DCmedical.

Poate să apară atunci când mănânci sau bei apă contaminată cu acest virus. De asemenea, este posibil să te infectezi și dacă folosești tacâmuri, prosoape sau alimente cu o persoană care are enteroviroză.

Simptome

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, iar unele persoane pot fi infectate fără să prezinte simptome. Simptomele comune ale enterovirozei pot include: febră, durere în gât sau disconfort la înghițire, dureri musculare și articulare, oboseală, dureri de cap, erupții cutanate, durere abdominală, vărsături și diaree, nas înfundat și secreții nazale sau conjunctivită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat