Date personale ale unui număr de 50 de milioane de cetățeni turci, scurse în mediul online (presă)

Hackerii susțin că au avut acces la datele personale ale unui număr de circa 50 de milioane de cetățeni turci și că le-au postat în mediul online, în cadrul unei ample breșe în sistemul de securitate online, care ar putea pune într-o situație delicată guvernul de la Ankara, relatează cotidianele Haaretz, The Telegraph și The Guardian.

Dacă informațiile se vor confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai mari scurgeri de date personale — susțin experții—, care ar expune efectiv două treimi din populația Turciei riscului de fraudă și furt de identitate.

Agenția de presă americană Associated Press, preluată de The Telegraph, a relatat că verificările pe care le-a efectuat au confirmat parțial informația.

Datele personale respective, printre care numărul de identitate național, data nașterii, adresa și numele părinților, au fost postate online pe un fișier descărcabil cu o capacitate de 6.6 GB.
Captură foto cu mesajul care însoțește baza cu datele personale publicate de hackeri.

Printre respectivele date figurează cele ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care se pare că a fost una dintre țintele acestei scurgeri de informații.

Sub titlul "Lecții pentru Turcia", hackerii au scris: "Faceți ceva cu Erdogan. El vă face praf țara".

De asemenea, sunt dezvăluite datele personale ale premierului turc Ahmet Davutoglu și ale lui Abdullah Gul, predecesorul lui Erdogan în postul de președinte al Turciei.

Un mesaj special este adresat lui Donald Trump, candidat republican în cursa pentru președinția SUA, în termeni care sugerează că hackerii sunt cetățeni ai SUA.

"Nu trebuie să îl alegem pe Trump, tipul ăla pare că știe chiar mai puține decât Erdogan despre cum se conduce o țară", se arată în partea finală a postării, sub titlul "Lecții pentru SUA".

Site-ul pare să fi fost găzduit de un grup islandez specializat în divulgarea de informații scurse, folosind servere din România, potrivit Associated Press, citată de The Telegraph.

Contactat de publicația israeliană Haaretz, Ministerul de Externe turc nu a prezentat până acum o reacție oficială.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Emil Boc, scor istoric la Primăria Cluj-Napoca: 75% / Candidatul PSD a luat 4,68%!

2 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

3 LIVE MAP Rezultate alegeri locale 2020. Harta politică a României: rezultatele din fiecare județ și municipiu …

4 Sighiartău / Numărătoarea paralelă a PNL arată că avem scorul politic de 34%. PSD are 30%, USR – 13%. Am luat d…

5 VIDEO Scandal la numărarea voturilor în Sectorul 1: Un individ a fost surprins cu peste 100 de procese verbale…