Datele oficiale confirmă: Bani mai puțini în contul privat de pensii. Pe medie, toți cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II au primit mai puțin

Datele oficiale confirmă: Bani mai puțini în contul privat de pensii. Pe medie, toți cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II au primit mai puțin

 Cei 7,1 milioane de români participanți la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au primit, pentru salariile din luna ianuarie, o contribuție medie cu 16,1% mai redusă comparativ cu ultima lună a anului trecut și cu 8,9% mai mică față de noiembrie 2017, reiese din datele afișate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și analizate de  Profit.ro .

 În prima lună a acestui an, contribuția medie la nivelul Pilonul II a fost de 146,82 lei, de la 174,97 lei în ultima lună a anului trecut și 161,17 lei în noiembrie 2017. Practic, reiese din datele ASF afișate acum și analizate de Profit.ro, contribuția din prima lună a acestui an a fost inferioară tuturor celorlalte luni din 2017, cu excepția lunii ianuarie 2017, când suma medie virată în contul fiecărui participant la Pilonul II a fost 136,88 lei.

Niciunul din cele 7 fonduri de pensii private obligatorii nu a înregistrat în ianuarie o contribuție medie mai mare comparativ cu ultimele luni din 2017. 

Profit.ro a anunțat la începutul acestei luni că numeroși participanți la Pilonul II au observat, în urma notificărilor primite de la administratori, că le-a scăzut contribuția virată de stat în contul personal de pensie privată obligatorie.

Astfel, pentru salariul aferent lunii ianuarie, contribuția virată de stat a fost cu câteva zeci de lei mai redusă comparativ cu suma virată pentru salariul primit în noiembrie și decembrie 2017, în pofida asigurărilor ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care spunea anul trecut că reducerea procentului contribuției la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%, nu va afecta nivelul nominal al sumei virate de stat.

Casa Națională de Pensii a reacționat după apariția informației și a susținut că scăderea contribuțiilor la Pilonul II a fost generată de faptul că angajatorii nu ar fi majorat corespunzător venitul brut al angajaților. În pofida explicațiilor Casei Naționale de Pensi, reduceri ale sumelor virate au fost sesizate inclusiv în cazurile pentru care angajatorii au majorat corespunzător salariul brut și l-au și înregistrat în Registrul general de evidenta a salariaților (REVISAL) ca atare.

La finele anului trecut, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că nu vor fi reduse contribuțiile la Pilonul II, deși procentul virat de stat va fi diminuat de la 5,1% la 3,75%. “Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.r.) sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere că va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei piloni de pensii”, a spus Vasilescu.

În condițiile în care suma alocată de la bugetul de stat pentru Pilonul II rămâne constantă, contribuția virată în contul fiecărui participant va fi afectată pentru simplu motiv că, în fiecare an, câteva zeci de mii de persoane, absolvenți de liceu sau facultate, se angajează și, astfel, li se virează primele contribuții la Pilonul II.

La acest moment, căutând noi surse de bani la buget, Guvernul pregătește o nouă formă a Legii privind Pilonul II de pensii, care va elimina obligativitatea contribuțiilor pentru angajații tineri și va încuraja contributorii la Pilonul II să iasă din acesta, întorcându-se cu tot cu activele acumulate înapoi în sistemul public.

Asociația analiștilor financiari certificați CFA România a avertizat că direcționarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii către bugetul de stat ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital, iar reducerea temporară a deficitului bugetar printr-o astfel de măsură s-ar face cu costul creșterii viitoare masive a acestuia, când persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona. La finele anului 2017, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) aveau active nete totale de 41,52 miliarde de lei, în creștere cu 26% față de 31 decembrie 2016, potrivit datelor ASF.

Numărul participanților la Pilonul II a ajuns la 7,04 milioane, în timp ce Pilonul III numără 446.131 de cotizanți. Defalcat, activele nete pe Pilonul II însumau 39,74 miliarde de lei și reprezintă 95,7% din totalul banilor din industria fondurilor de pensii private.

Față de decembrie 2016, creșterea pe acest segment de piață a fost de 26,3%. Primele viramente la Pilonul II, unde sunt prezente 7 fonduri, au fost efectuate în luna mai 2008.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…