David Trimble, fost premier al Irlandei de Nord şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 77 de ani

David Trimble, fost premier al Irlandei de Nord şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 77 de ani

Anunţul decesului a fost făcut de Partidul Unionist din Ulster, într-un comunicat în numele familiei sale.

"Cu o mare tristeţe, familia lui Lord Trimble anunţă că acesta a decedat mai devreme, după o scurtă boală", se arată în comunicat.

Lord Trimble a intrat în politică la începutul anilor 1970. El a condus UUP între anii 1995 şi 2005. A jucat un rol esenţial în negocierea Acordului de Vinerea Mare, în urma căruia au fost rezolvate cele mai grave probleme din Irlanda de Nord.

Pentru contribuţia sa a primit Premiul Nobel pentru Pace împreună cu liderul catolic, John Hume, decedat şi el în urmă cu 2 ani. Lord Trimble a fost prima persoană care a servit în rolul de prim-ministru în Irlanda de Nord, între 1998 şi 2001, relatează news.ro. Din 2006, a stat în Camera Lorzilor ca baron Trimble din Lisnagarvey.

"Profund întristat de moartea lui David Trimble, care a jucat un rol crucial şi curajos în instaurarea păcii în Irlanda de Nord", a scris pe Twitter premierul irlandez Micheal Martin.

ŞI ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, i-a transmis familiei lordului Trimble condoleanţe şi a precizat cât de important a fost rolul acestuia în crearea Irlandei de Nord de astăzi.

"David a fost o figură grozavă, care a jucat un rol esenţial în încheierea acordului (din Vinerea Mare) şi în crearea Irlandei de Nord de astăzi. Gândurile mele sunt la familia lui", a postat pe Twitter ministrul britanic de Externe, Liz Truss.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale