De câte avioane de luptă are nevoie, de fapt, România

De câte avioane de luptă are nevoie, de fapt, România

Forțele Aeriene Române operează acum 17 avioane de luptă F-16 Fighting Flacon și mai urmează să primească din Norvegia alte 32 de astfel de aeronave.

România are nevoie de mai multe avioane de luptă

Drept urmare, la final, România va avea trei escadrile de F-16 Fighting Flacon la Borcea, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, cel mai probabil, dar această înzestrare nu ar fi suficientă.

Fost pilot de supersonice, Nicu Fălcoi, care este în prezent deputat, a declarat pentru defenseromania.ro că Forțele Aeriene Române au nevoie de mult mai multe aeronave de luptă pentru ca România să devină o putere regională serioasă. „România are nevoie de mai mult de 49 de avioane, câte vom avea după ce vor ajunge și cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În opinia mea, România ar avea nevoie undeva la 110-120 de avioane de luptă pentru a putea reprezenta o forță serioasă în această parte de lume din punct de vedere al aviației militare. Acest lucru ar presupune să rămânem pe o flotă mixtă în condițiile în care ar veni F-35 în țară”, e de părere Nicu Fălcoi.

Reamintim că orizontul de timp în achiziţionarea de aeronave F-35 pentru Forţele Aeriene Române este după 2030, așa cum a declarat, cu ceva timp în urmă, șeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu. „Ştim că durează o perioadă îndelungată până la operaţionalizarea unei astfel de capabilităţi. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum şi în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. (...) Despre preţ, disponibilitate şi aşa mai departe vom discuta în momentul în care vom avea răspunsul de la partea americană”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?