De ce a crescut partidul Dianei Șoșoacă, cunoscută pentru abordarea pro-rusă, în preferințele electoratului | ANALIZĂ

De ce a crescut partidul Dianei Șoșoacă, cunoscută pentru abordarea pro-rusă, în preferințele electoratului | ANALIZĂ

Un sondaj CURS, realizat la comanda PSD, plasează partidul condus de senatoarea Diana Șoșoacă în apropierea pragului electoral pentru intrarea în Parlament, aflându-se la egalitate cu PMP, cu 4%.

De ce a crescut partidul Dianei Șoșoacă ANALIZĂ FOTO: Inquam Photos

Sondajul a fost realizat în perioada 24-31 august, faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, pe un eşantion de 1.067 de persoane, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Ce spun specialiștii

Contact de „Adevărul“, analistul politic George Jiglău susține că „întotdeauna partidele anti-sistem capătă tracțiune“ la început, însă acestea își pierd din avânt după prima rundă de alegeri.

„Doamna Șoșoacă a plecat din AUR pentru că nu era suficient de radical, ea însăși fiind un personaj care își dorește să aibă atenția asupra ei. În politică nu există un capăt al extremelor, la extreme ne putem duce oricât de mult. Când sunt partide de acestea noi, ele capătă atenția, dar de la a doua rundă de alegeri începe să se obișnuiască lumea cu ele“, susține analistul politic.

Specialistul o descrie pe Diana Șoșoacă drept un personaj volatil, capabil să obțină multă atenție publică, care poate crește sau dispărea din scena politică la fel de rapid.

George Jiglău a punctat că nu ar trebui să ne așteptăm la un rezultat impresionat al partidului condus de Diana Șoșoacă în baza sondajului CURS, însă acest scenariu nu ar trebui exclus în totalitate: „Depinde foarte mult de prezență, asta cu procentele depinde de prezență. Dacă prezența per total este scăzută, partide de genul ăsta merg mai bine“.

Apropierea de Rusia

De la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, Diana Șoșoacă a avut manifestări pro Kremlin, fiind prezentă în repetate rânduri la evenimente ale Ambasadei ruse la București.

În legătură cu acest aspect, George Jiglău susține că există un procent important de persoane care simpatizează poziția Rusiei: „Pentru genul ăla de persoane, faptul că ea are o apropiere pe față cu Rusia cu siguranță că este un lucru care o ajută, însă o plasează și într-o zonă destul de îngustă“.

Sociologul Mircea Kivu a precizat pentru „Adevărul“ că partidul S.O.S România „are vizibilitate printr-un anumit tip de scandal pe care îl face permanent singura membră cunoscută a acestui partid“.

„Există o parte mare a electoratului care agreează acest gen de scandal. Dânsa folosește tehnica clickbait, adică orice numai să fie pomenită. Din punctul meu de vedere ar fi foarte trist dacă partidul ăsta ar ajunge în Parlament“, a precizat Mircea Kivu.

Chestionat care este motivul pentru care teoriile propagate anti-NATO și anti-UE reușesc să strângă electorat, sociologul a punctat că „în general, nemulțumirea față de Guvern, de ceea ce înseamnă stat, se traduce printr-o aprobare a ideologiile propagate de cei care se opun, de cei anti-sistem“.

Sociologul a precizat că electoratul partidului Dianei Șoșoacă și cel al AUR se suprapun, punctând că recent AUR „încearcă să aibă un discurs mai ponderat“: „Atunci, restul electoratul mai agitat ar rămâne pentru doamna Șoșoacă“.

Din formațiune mai face parte soțul Dianei Șoșoacă, însă alte persoane nu sunt prezentate public, pe site-ul de prezentare al partidului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB