De ce a eșuat rebeliunea lui Prigojin. Scenarii despre planul inițial al șefului Wagner

De ce a eșuat rebeliunea lui Prigojin. Scenarii despre planul inițial al șefului Wagner

Răzmerița eșuată a lui Evgheni Prigojin a părut din afară a fi o desfășurare haotică, dar e posibil ca acesta să se fi bazat de fapt pe un plan coerent, se arată o analiză realizată de Insider, pe baza dezvăluirilor recente ale NYT și WSJ.

Revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Scenariile avansate de aceste publicații, care citează oficiali americani, sugerează că Prigojin ar fi avut un plan mai bine pus la punct decât s-a văzut, pe care însă nu l-a putut duce la capăt.

Întrebarea la ce am asistat după tentativa eșuată a șefului Wagner de a orchestra o rebeliune a fost probabil pe buzele tuturor după evenimentele de weekendul trecut.

Prigojin și luptătorii săi, care ar număra 25.000 de mercenari, și-au părăsit bazele și au întors armele împotriva patriei lor. Au preluat controlul asupra orașului crucial pentru armata rusă în conducerea războiului lor în Ucraina după care au luat cu asalt autostrada ce duce spre Moscova, doborând în calea lor avioane și elicoptere trimise pentru a echilibra situația.

După care brusc să se fi răzgândit, abandonând totul? Prigojin și-a curmat planul, i-a trimis pe toți acasă apoi a pornit către potențialul loc al pensionării sale, în Belarus.

Potrivit versiunii oficiale a Kremlinului, catalizatorul pentru această înăbușire a rebeliunii a fost intervenția președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

Lukaneko a dezvăluit maniera în care a reușit să-l convingă pe Prigojin spunându-i direct că armata rusă îl va strivi dacă merge înainte, ceea ce Prigojin nu ar fi putut să nu știe.

Totuși, informațiile care au ieșit la iveală în ultimele zile oferă o altă perspectivă asupra a ceea ce s-a văzut.

Surovikin ar fi jucat un rol principal în eșecul planului lui Prigojin FOTO TWITTER

Surovikin ar fi jucat un rol principal în eșecul planului lui Prigojin FOTO TWITTER

Scenariul NYT

Marți, NYT a prezentat o ipoteză care are trecere largă printre observatorii Rusiei: ideea că Prigojin a sperata că trupele din armata regulată se va răscula odată cu el.

Soldații nu aveau nevoie să caute prea adânc motive: ura pe scară largă fâță de ministrul apărării și șefului armatei ar fi fost de ajuns.

Potrivit dezvăluirilor NYT, Prigojin ar fi avut aliat într-un general cu resentimente puternice față de aceștia. Oficiali americani din serviciile de informații citați de publicația americană au afirmat că fostul conducătorul al invaziei din Ucraina până a fost demis de Șoigu și înlocuit cu Gherasmiv l-ar fi susținut pe Prigojin.

Surivikin știa de planul lui Prigojin și ar fi ajutat la punerea lui în aplicare. Dar când a fost lansat, Surovikin ar fi dat înapoi și în schimb a publicat o înregistrare video în care le-a cerut luptătorilor Wagner să renunțe.

Responsabilii ruși „încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acţiunilor lui Evgheni Prigojin la sfârșitul săptămânii trecute" a relatat NYT, potrivit unui alt articol publicat de Insider.

Aceștia au subliniat că Prigojin nu ar fi avut curajul să pornească într-un marș spre Moscova dacă nu ar fi avut motive să creadă că va avea ajutor. Totodată, și alți comandanți de vârf ar fi putut fi implicați, a mai scris cotidianul americani fără a da nume.

Scenariul WSJ

O posibilă explicație în această privință a avansat WSJ.

Într-un articol publicat miercuri, WSJ scris că, de fapt, Prigojin ar fi conceput un alt plan, unul mai bun decât cel pe care a sfârșit prin a-l pune în practică.

Citând la rândul său oficiali americani, publicația a dezvăluit că Prigojin avea de gând să aștepte până ca Șoigu și Gherasimov aveau să ajungă la Rostov pe Don, acolo unde luptătorii Wagner aveau posibilitatea să-i ia ostatici.

Asta i-ar fi dat lui Prigojin un altfel de spațiu de manevră, scutindu-l de necesitatea de a porni într-o misiune sinucigașă de sute de kilometri spre Moscova, unde cu siguranță ar fi întimpinat o rezistență acerbă.

Potrivit WSJ, Prigojin n-a mai apucat să-și ducă planul la capăt pentru că acesta a fost deconspirat iar vizita celor doi lideri militari a fost anulată.

Conștient că Putin este pe urmele lui, potrivit scenariului avansat de WSJ, Prigojin a făcut tot ce a putut sub presiunea timpului.

Dacă această versiune ar fi validă, atunci lui Prigojin i-a picat numai bine rampa de ieșire oferită de Lukașenko odată ce a fost sigur că nu este o capcană .

Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, comandantul efectivelor ruse în Ucraina între octombrie 2022 și ianuarie 2023 este popular printre soldații, spre deosebire de Șoigu, aflat la polul opus din acest punct de vedere.

Scopul declarat de Prigojin este demiterea acestora și este plauzibil că opinia sa este împărtășită de mulți alții în Rusia, a relatat Insider într-un alt articol.

Prigojin pornise în marșul spre Moscova când a venit îndemnul lui Surovikin: „Suntem de același sânge. Suntem luptători. te rog să te oprești. Inamicul abia așteaptă ca situația internă să se agraveze. Nu ar trebui să jucăm cum vrea inamicul în aceste vremuri dificile pentru țară”.

NYT a indicat că aceste declarații publice ale lui Surovikin se bat cap în cap cu simpatia pe care ar avea-o acesta pentru grupul Wagner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”