De ce anul acesta gripa a durut mai tare decât COVID-19

De ce anul acesta gripa a durut mai tare decât COVID-19

O parte dintre persoanele infectate în acest sezon cu virusul gripal au avut simptome la fel de puternice sau chiar mai puternice ca la infecția cu SARS-CoV-2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat de ce.

Doar 1,5 milioane de persoane s-au vaccinat antigripal în acest sezon Foto: Shutterstock

Pentru a stopa o epidemie de gripă ar trebui vaccinate 3,5 milioane de persoane și nu 1,5 milioane câte s-au vaccinat în acest sezon, a arătat demnitarul.

„La gripă, pentru că am avut doi ani de pauză, am avut măsurile pentru COVID-19. Acestea ne-au protejat şi de gripă, iar circulaţia virusurilor gripale a fost mult mai redusă în ultimii doi ani, inclusiv în emisfera sudică. În momentul de faţă, circulaţia virusurilor gripale a găsit o populaţie care nu se mai întâlnise de vreo doi ani cu aceste virusuri, deci imunitatea colectivă generată de trecerea prin boală era scăzută – la gripă nu este imunitate de lungă durată –, iar vaccinarea în România este totuşi redusă. Am vaccinat şi anul trecut, şi anul acesta cu 1,5 milioane de doze, cam ăsta a fost nivelul de acceptabilitate. Ca să putem, de exemplu, să stopăm o epidemie, şi mai ales consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui să vaccinăm în România cam 3,5 milioane de persoane, deci cel puţin dublu. Acum doi ani s-a cumpărat o cantitate de 2,5 milioane de doze de vaccin şi nu s-au folosit decât 1,5 milioane – vorbim de vaccinul antigripal”, a subliniat Rafila.

Patogenitate scăzută

În același timp, infecția cu noul coronavirus, a mai spus Rafila, din punctul de vedere al simptomatologiei s-a schimbat în sensul atenuării acesteia: „Formele produse de tulpina Omicron, chiar de aceste subvariante care sunt circulate în momentul de faţă, în general, sunt forme uşoare şi vedem lucrul ăsta. În spitale, avem foarte puţine persoane internate, iar la terapie intensivă avem în jur de 30, la nivel naţional. E clar că, odată cu creşterea transmisibilităţii noului coronavirus, a scăzut foarte mult patogenitatea şi a devenit o viroză banală”.

Remintim că ultima raportare de săptămâna trecută a Institutului Național de Sănătate Publică arată depistarea a 98.011 cazuri de infecții respiratorii, cu 5% mai puțin decât în săptămâna anterioară.

Datele menționează o răspândire geografică extinsă, cu o intensitate medie a activității gripale.

La nivel național, au fost raportate 3.405 cazuri de gripă clinică, față de 4.553 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară. Cele mai multe cazuri de gripă – 975 – au fost raportate în București și în județele Timiș – 241 și Cluj – 228.

Autoritățile nu au declarat epidemie de gripă, ci stare de alertă epidemică, deși numărul de infecții cu virus gripal a fost extrem de mare

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...