De ce ar fi murit de fapt Bruce Lee: prea multă apă în organism

De ce ar fi murit de fapt Bruce Lee: prea multă apă în organism

Legenda kung fu Bruce Lee ar fi murit din cauza consumului excesiv de apă, susțin medicii la aproape 50 de ani de la moartea sa.

Un studiu arată de ce a murit Bruce Lee / Foto: Arhivă

Starul suprem al artelor marțiale și al Hollywood-ului a murit la vârsta de 32 de ani în vara anului 1973, în timp ce se afla în Hong Kong.

O autopsie efectuată la acea vreme a arătat că Bruce Lee a murit din cauza unui edem cerebral, pe care medicii l-au pus pe seama faptului că a luat un analgezic.

Moartea sa prematură a stârnit zvonuri că ar fi fost asasinat de gangsteri chinezi, otrăvit de o iubită geloasă sau că a fost chiar victima unui blestem. Printre alte teorii se mai numără și una conform căreia a murit din cauza unei insolații, scrie Daily Mail.

Acum, cercetătorii au analizat dovezile și au stabilit că Bruce Lee a murit probabil din cauza hiponatremiei.

Cu alte cuvinte, propunem că incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee”, a scris echipa de experți în Clinical Kidney Journal.

Hiponatremia înseamnă că nivelul de sodiu din sânge — de care organismul are nevoie pentru echilibrul lichidelor — este anormal de scăzut. Un dezechilibru face ca celulele din organism să se umfle, inclusiv cele din creier.

Studiul susține că Bruce Lee avea mai mulți factori de risc pentru hiponatremie, inclusiv faptul că bea cantități mari de lichide, că folosea canabis — care sporea setea — precum și alți factori care scad capacitatea rinichilor, cum ar fi consumul de medicamente eliberate pe bază de rețetă și — cel mai notoriu vinovat pentru multe alte boli — alcool.

Soția sa, Linda, a dezvăluit că Bruce a avut o dietă bazată pe lichide, cu suc de morcovi și de mere, în perioada premergătoare decesului său. Iar Matthew Polly, autoarea biografiei lui Bruce Lee, A Life, menționează consumul repetat de apă în seara morții sale.

Studiul a concluzionat: „Am emis ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei, care este în principal o funcție tubulară.

Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral (umflarea creierului) și moarte în câteva ore dacă aportul excesiv de apă nu este compensat de excreția de apă în urină, ceea ce este în concordanță cu cronologia decesului lui Lee”.

Cercetătorii au scris că faptul că consumul de apă a fost constatat în condițiile în care acesta este „o activitate atât de banală” înseamnă că era probabil „observabil mai mare” față de cei din jurul lui în ziua decesului.

De asemenea, s-a raportat că Bruce a consumat frecvent canabis, iar într-o scrisoare se descria ca fiind „fumat ca naiba” (stoned as hell).

Consumul de canabis poate înteți setea, iar autorul biografiei menționează în carte consumul repetat al acestei substanțe pe 20 iulie 1973, ziua în care Bruce Lee a murit.

Cercetătorii sugerează că acest lucru l-ar fi determinat pe Bruce să bea apă în exces.

„În mod ironic, Lee a făcut celebru citatul „Fii apă, prietene” [Be water my friend], dar excesul de apă pare să-l fi ucis în cele din urmă”, au scris ei.

Moartea lui Bruce a survenit cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea filmului Enter The Dragon, primul mare film Kung fu produs în Occident.

El a fost la un pas de moarte în mai 1973, după ce s-a prăbușit și a intrat în spasme după o sesiune de montaj a filmului într-o cameră fără aer condiționat.

Un medic l-a diagnosticat cu edem cerebral, iar Bruce a recunoscut că mâncase niște hașiș nepalez cu puțin timp înainte de episod.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?