De ce ar pierde ucrainenii dacă ar lupta ca americanii

De ce ar pierde ucrainenii dacă ar lupta ca americanii

Ucraina a avut dreptate să abandoneze tacticile occidentale și să atace în schimb apărarea rusă în echipe mici, spun analiștii ISW.

Foto Profimedia

Ucraina a avut dreptate să renunțe la planurile susținute de Occident de a ataca apărarea rusă frontal în grupuri mari, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Răszboilui (ISW). În schimb, au observat experții, Ucraina a obținut succes folosind unități mai mici pentru a lupta cu inamicul. „Forțele ucrainene au făcut ceea ce fac armatele de succes - s-au adaptat și acum avansează. Kievul a recunoscut realitățile apărării rusești mult mai repede decât factorii de decizie din Occident, care se așteptau la o descoperire rapidă ucraineană“, se spune în raport.

Un veteran al armatei americane care pregătește soldați ucraineni a declarat pentru Insider că forțele ucrainene ar avea viață grea dacă ar urma doctrina americană pe câmpul de luptă și că au fost de fapt mai bune în înțelegerea unor tipuri de lupte moderne.

„Dacă am folosi doctrina americană aici, am avea clar viață grea", a spus instructorul cu indicativul Jackie pentru Insider.

Acesta a luptat în Afganistan și Irak înainte de a activa ca instructor pe bază de contract din sursă externă pentru armata americană, participând la instruirea soldaților ucraineni.

El spune că armata ucraineană a devansat Statele Unite în anumite privințe.

„Noi nici nu avem în acest moment o doctrină clară pentru folosirea dronelor mici. Ucrainenii sunt destul de avansați la treaba asta. Ucrainenii sunt înaintea noastră la integrarea sistemelor de drone mici și medii", a dezvăluit instructorul.

El a mai spus că Ucraina trebuie să opereze în „modul ascuns de gherilă” chiar și atunci când face operațiuni mari, deoarece nu dispune de echipamente suficiente la standard NATO. Războiul din Ucraina arată foarte diferit de cel purtat de țările occidentale în ultimele decenii, inclusiv conflicte precum Afganistan și Irak, unde trupele occidentale au avut avantaje semnificative în materie de echipamente și arme.

Deși unii soldați ucraineni au fost instruiți de țările aliate, inclusiv de trupele americane staționate în Europa, Jackie spune că pregătirea „de la zero" nu este adecvată, având în vedere cât de mult au luptat deja acei soldați și experiența de front pe care au acumulat-o.

El a mai spus că unii dintre soldații cu care a lucrat și care s-au întors de la pregătirea NATO i-au povestit că au fost ținuți în formație chiar și două ore „ca să învețe disciplina și conducerea".

„Oameni buni, poporul lor moare. Nu trebuie să-i convingeți să stea două ore în formație ca să învețe ce e disciplina. Sângele rudelor lor e pe pământ, așa că învățați-i cum să lupte", a spus instructorul.

Jackie a respins ideea că Ucraina ar trebui să urmeze cu strictețe pregătirea standard NATO și chiar a susținut că așa ceva nu există cu adevărat.

„Aud în continuare «standardul NATO» care se aruncă în jur și «antrenamentul standard NATO» sau «doctrina standard NATO»“, a spus el, adăugând: „Infanteria poloneză nu luptă în același mod ca infanteria americană”.

Mesajul lui pentru cei care îi instruiesc pe ucraineni este simplu: „Mai ușor cu procedurile și chestiile organizatorice, cu panglicile și medaliile".

În plus, în loc să analizeze progresul Ucrainei pe front, aliații ar trebui să vadă dacă ucrainenii au pregătire specifică și echipamentul necesar: „Dați-le ceva ce pot să folosească și ce-i învățați să facă vor face", a spus el.

Afirmațiile veteranului american coincid cu opinia unui comandant ucrainean instruit de forțele armate americane, britanice și poloneze. „Dacă aș fi făcut doar ce m-au învățat (armatele occidentale), aș fi fost mort", a declarat acesta la începutul acestei luni pentru Financial Times.

Comandantul regimentului 78 al armatei ucrainene, care s-a identificat cu indicativul Suleman, a spus că a primit „unele sfaturi erau bune, dar și unele proaste, cum ar fi modul lor de curățare a tranșeelor". „Le-am zis: Oameni buni, asta o să ne omoare“, a povestit el.

Suleman nu este singurul militar ucrainean care a vorbit despre instruirea occidentală nepotrivită pentru caracteristicile războiului cu Rusia. Un sergent de contrainformații din Brigada Mecanizată 41 care s-a prezentat cu indicativul „Olandezul" a spus luna trecută pentru openDemocracy: „Nu vreau să zic ceva împotriva partenerilor noștri, dar ei nu prea înțeleg situația noastră și cum luptăm noi".

Rușii au reușit să distrugă una din armele grele trimise de Germania

Primele confirmări vizuale de pe front arată că rușii au reușit să distrugă unul din vehiculele blindate grele trimise de Germania în ajutor Ucrainei. Este vorba despre o mașină de luptă a infanteriei Marder 1A3.

În imaginile apărute pe rețelele sociale arată o astfel de blindată Marder avariată serios și abandonată. Cel mai probabil vehiculul a fost lovit de o lovitură antitanc.

În unele cadre surprinse din dronă se vede cum vehiculul e în flăcări.

Ulterior au apărut și alte imagini de aproape cu vehiculul Marder avariat și abandonat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat