De ce ar trebui să mănânci pere. Patru mari beneficii pentru sănătate

De ce ar trebui să mănânci pere. Patru mari beneficii pentru sănătate

Cu un parfum deosebit, dulci și suculente, perele sunt o sursă excelentă de fibre și vitamina C. Iată de ce ar trebui să le consumi.

Perele sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile. Foto: Arhivă

Promovează sănătatea digestivă

Perele sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile. O pară de mărime medie conține circa 20% din doza zilnică recomandată de fibre. Ambele tipuri de fibre sunt importante pentru sănătatea digestivă. Fibrele insolubile contribuie la prevenirea constipației, în vreme ce fibrele solubile au capacitatea de a scădea colesterolul rău, conform Health.

Pot reduce riscul de diabet

O meta-analiză amplă, în cadrul căreia au participat peste 200.000 de persoane, a arătat că consumul de mere și pere a fost legat de un risc cu 18% mai mic de diabet de tip 2. Consumul unei singure porții de mere sau pere pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 3% mai mic de diabet de tip 2. Un motiv ar putea fi dat de faptul că perele sunt o sursă bună de flavonoizi - un tip de antioxidanți. O altă meta-analiză a arătat că un aport mai mare de flavonoizi este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.

Conțin fitonutrienți

Coaja perelor, în special, este o sursă bună de substanțe antioxidante și antiinflamatoare, inclusiv acizi fenolici, flavonoizi și triterpene.

Acești fitonutrienți ajută la neutralizarea radicalilor liberi și ajută la prevenirea stresului oxidativ care provoacă inflamații și care este asociat cu cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, Alzheimer, Parkinson și anumite boli oculare.

Pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică

Un studiu efectuat în anul 2019, care a analizat efectele consumului zilnic de pere asupra unor markeri ai sănătății cardiometabolice, a constatat îmbunătățiri la cei care au consumat două pere pe zi, față de un grup de control care a consumat o băutură cu aceeași valoare calorică.

Participanții au fost adulți de vârstă mijlocie și vârstnici cu sindrom metabolic, o combinație de factori de risc pentru diabetul de tip 2 și pentru bolile cardiovasculare.

După 12 săptămâni, participanții care au consumat două pere pe zi au prezentat îmbunătățiri ale tensiunii arteriale sistolice și au pierdut câțiva centimetri în talie. Astfel, perele pot juca un rol în gestionarea sindromului metabolic și în reducerea riscului de boli cronice, în special la adulții de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă.

Profilul nutrițional

O pară medie (178 de grame) conține:

Calorii: 101

Grăsimi: 0,25 grame

Sodiu: 1,78 miligrame

Carbohidrați: 27,1 grame

Fibre: 5,52 grame sau 20% din doza zilnică recomandată

Zaharuri adăugate: 0 grame

Proteine: 0,64 grame

Cupru: 0,15 miligrame sau 16% din doza zilnică recomandată

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene