De ce au aproape toți românii internet. Explicațiile experților

De ce au aproape toți românii internet. Explicațiile experților

73,7% din gospodăriile din mediul rural au acces la internet, arată Institutului Naţional de Statistică ( INS ). Experții explică de ce este important internetul în astfel de comunități.

Cum sunt afectați oamenii de internet / Foto: Shutterstock

Potrivit experților, oamenii din mediile sărace aleg să aibă abonamente de internet pentru copiii lor sau pentru a comunica cu rude din străinătate. Sociologul Gelu Duminică a declarat pentru „Adevărul” că „internetul asigură comunicarea cu exteriorul și cu familia de la oraș sau din străinătate”, dar și că apelurile video sunt extrem de importante pentru a menține o legătură mult mai puternică cu rudele sau prietenii.

De aceeași părere este și sociologul Alfred Bulai, care precizează că, de multe ori, rudele din străinătate sunt cele care plătesc aceste abonamente de internet, pentru a putea păstra legătura cu membrii familiei aflați la sat.

Telefonul mobil, o extensie a sinelui

Persoanele din mediul rural apelează la internet și pentru că acesta este o sursă de entertainment, așa cum precizează Gelu Duminică. „Cum în mediul rural posibilitățile de distracție sunt reduse, internetul suplinește”.

În perioada pandemică , lipsa de socializare a dus la nevoia de a sta pe telefon și de a ajunge la lumea exterioară prin videoclipuri și mesaje. Psihoterapeutul Radu Marian a precizat pentru „Adevărul” că internetul a devenit principala metodă de distragere, „un safe space în care ne putem refugia oricând”, dar și că telefonul este în prezent o „extensie a sinelui, o identificare”.

Ce spun datele

Peste opt din zece (82,1%) gospodării din România au avut acces la internet în acest an, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de datele din 2021, arată INS.

Un studiu din 2021 arată că în situația excepțională impusă de pandemie, traficul de internet fix a înregistrat o creștere masivă cu peste 51% față de anul 2019.

În cele mai multe cazuri, tinerii sunt cei mai activi online, iar pe lângă ceea ce ține de școală, ei se uită la filme, la videoclipuri, stau pe rețelele de socializare sau se joacă.

De asemenea, din toate gospodăriile înregistrate în România, 88,6% sunt conectate la internet în mediul urban, iar peste 70% sunt gospodăriile din mediul rural.

Efectele negative ale internetului

Însă internetul a contribuit în pandemie și la apariția unor pericole și situații în care copiii au avut de suferit. Cyberbullyingul, proliferarea știrilor false sau dependența de dispozitive digitale sunt doar câteva dintre fenomenele care s-au intensificat în ultima perioadă.

Un studiu realizat de Salvați Copiii în acest an a arătat că 78% din copii utilizează internetul zilnic, timp de cel puțin 4 ore. Aproximativ o treime (29%) din copii afirmă că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe internet, iar 20% din copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. De asemenea, mulți copii s-au confruntat cu jigniri în mediul online sau au văzut anumite conținuturi care le-a dat o stare de disconfort.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2021 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 7.615, de 5 ori mai mare decât în anul precedent, fiind un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava