De ce au „migrat” copiii de pe Facebook pe alte rețele sociale, departe de ochii părinților

De ce au „migrat” copiii de pe Facebook pe alte rețele sociale, departe de ochii părinților

Un studiu realizat de Asociația Salvați Copiii evidențiază un fapt care nu mai este un secret pentru nimeni: copiii petrec foarte mult timp pe rețelele sociale și ajung să interacționeze cu necunoscuți. Totul se întâmplă fără știrea părinților.

Tinerii au migrat de pe Facebook de teama părinților FOTO Unsplash

Această situație duce în unele cazuri la cereri de materiale pornografice, poze cu tente sexuale, șantaj și cyberbullying. Rețeaua Facebook nici nu apare în studiul realizat, deoarece generația de 12 – 18 ani aproape că nu o mai utilizează.

De teama părinților, prezenți în majoritate pe Facebook, și care le pot vedea postările și interacțiunile, copiii au migrat pe TikTok sau Instagram, unde acțiunilor lor nu pot fi văzute și analizate la același nivel.

„Facebook-ul este învechit raportat la cerințele generației pe care s-a făcut studiul, care are nevoie preponderent de conținut video, cu materiale scurte, captivante și fără foarte mult scris”, susțin cei care au realizat cercetarea.

Studiul a fost realizat de asociație pe baza unui chestionar completat de 1.658 de tineri. Aceștia au fost întrebați de cele mai uzuale platforme de socializare pe care le folosesc: Instagram, TikTok, WhatsApp, YouTube, Discord, SnapChat și Bereal. Potrivit rezultatelor cercetării, vârsta medie la care copiii ajung să stea pe rețelele sociale este de 10 ani, dar sunt și cazuri în care tinerii au răspuns că le-au descoperit de la opt ani.

Tiktok, rețeaua socială cu cel mai mare risc pentru copii

Pe lângă grupurile private de WhatsApp sau Telegram unde se distribuie conținut necenzurat și discuțiile sunt libere între tineri fără a putea ajunge în posesia unor adulți, Tik Tok-ul, conform studiului este locul în care copiii intră cel mai des în discuții cu persoane necunoscute.

Tiktok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în intrarea în contact cu necunoscuți pe internet, risc semnificativ mai ridicat în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), însă acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor de vârsta mai scăzută (12-14 ani, 14% și sub 12 ani, 7%). Urmărirea conținutului online postat de alți utilizatori este principala activitate a copiilor pe rețele de socializare. Trebuie remarcat că 1 din 2 copii menționează specific că urmăresc persoane publice favorite pe rețelele de socializare, influența așa numitor influenceri în rândul copiilor fiind foarte ridicată, caracterizată de procente similare ca jocul online sau informarea cu privire la domenii de interes”, transmite Asociația Salvați Copiii.

Scene cu conținut sexual, la o treime din copiii chestionați

Cele mai expuse pe rețelele sociale sunt fetele. Peste 80% dintre cei care au participat la sondaj au precizat că au transmis informații private în aplicațiile de mesagerie. Între 66% și 84% afirmă că au postat, în ultimul an conținut online, cei mai puțini (66%) pe rețele sociale, urmați de 69% într-un joc online, 81% în mesageria privată și 84% în cadrul unui grup sau forum. Riscul cel mai ridicat de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, fetele afirmând că au făcut acest lucru într-un procent cu 14% mai ridicat decât băieții.

Bullyingul la adresa altor copii, excluderea din grupuri online, violența verbală și hărțuirea lor de către egali sunt principalele tipuri de incidente online reclamate de copii. Aproape 30% dintre cei care au completat chestionarul au precizat că au primit pe internet imagini sau video în care apar scene care au un conținut sexual.

De asemenea, 15% au precizat că au primit solicitări din partea unor persoane pe internet pentru a trimite materiale care au conținut sexual. 41% dintre cei care spun ca li s-au solicitat astfel de imagini afirmă că cel care a facut acest lucru era un adult.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?