De ce candidează Dan Barna?

De ce candidează Dan Barna?

Candidatura prezidentiala din partea USR-PLUS este o dovada de normalitate pentru viata politica, in conditiile in care PSD nu este sub nicio forma un pericol, daca nu este ajutat cu tot dinadinsul sa redevina. Si nu este, pentru ca PSD nici macar nu-si doreste aceasta functie cu adevarat, de aceasta data. La varf are loc o paruiala generala, in vreme ce la firul ierbii, primarii pesedisti nu au absolut niciun interes pentru aceste alegeri, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Masinaria pesedista nu ca nu va fi turata in noiembrie, dar nici macar nu va iesi din garaj. Primarii sunt furiosi pentru ca au pierdut foarte multi bani atat prin scaderea impozitului pe venit, cat si prin preluarea fortata a costurilor cu asistenta sociala, iar ceea ce ministrul Teodorovici le-a promis in primavara, adica 1.000 de lei/ cap de locuitor al localitatii a ramas vorba in vant. Daca va candida personal, mai in gluma, mai in serios, dl Teodorovici ar putea fi primul candidat din istorie care sa ia scor cu minus in fata.

Primarii stiu ca pentru ei urmeaza alegerile cu cea mai mare miza pentru ei insisi, adica cele locale, pentru care isi vor pune la bataie toate resursele financiare si politice. Nu au suficiente pentru a le irosi intr-un scrutin care, de aceasta data, nu-i intereseaza.

Fara un candidat viabil, cu masinaria in garaj, PSD nu mai reprezinta o varianta pentru castigarea acestor alegeri. Si atunci nu exista niciun motiv imperativ pentru care toate fortele sa se uneasca in spatele unui candidat. Sigur, niciun motiv in afara de siguranta acelui candidat ca va fi ales fara cine stie ce efort. Ceea ce ar fi o pierdere pentru democratie.

Deci e foarte bine ca o forta politica in ascensiune, care a crescut foarte mult in ultimii ani, care are un electorat bine conturat si in buna masura nou, sa aiba propria optiune pentru prezidentiale. Dupa cum cred ca felul in care a fost constituit tandemul D. Barna - presedinte & D. Ciolos- premier reprezinta o alegere buna.

Nu cred ca dl Ciolos avea apetit pentru o campanie electorala reala, cu atat mai mult cu cat ocupa o functie importanta in PE, i se potriveste mai degraba functia de premier pe care a si avut-o, in vreme ce Dan Barna pare a fi mai dorinic de batalie electorala.

Notorietatea scazuta si capacul media evident nu sunt insurmontabile in conditiile in care campania se duce tot mai mult in on-line. Dar cu o conditie, sa ai ce sa transmiti, sa aiba ce sa se propage in on-line. Si aici vad eu deocamdata marea problema pentru Dan Barna.

Eu inca nu am inteles de ce vrea domnia sa sa candideze, dincolo de generalitati de tipul "sa fie mai bine, ca sa nu fie mai rau". Dl Barna vorbeste frumos, e intelectual, are carisma, dar nu pricep inca ce vrea dl Barna de la functia prezidentiala, ce vrea sa faca pentru functia prezidentiala si cu ea pentru Romania. Nu inteleg de ce se considera mai bun decat dl Iohannis, pentru ca nu am inteles ce considera ca nu a facut bine dl Iohannis, din punctul de vedere al dlui Barna.

Am aflat de la candidatul USR - PLUS doar ca vrea un tur doi intre domnia sa si dl Iohannis, ceea ce nu cred va obtine, daca va lasa aceasta impresie de non combat.

Atentie, nu pledez pentru atac isteric, pentru scandal si insulta! Sub nicio forma. Nu pledez pentru transee adanci, care sa nu mai poata fi umplute in perspectiva alegerilor de anul viitor cand, mai ales la locale, va fi nevoie cu adevarat de candidati comuni, in conditiile alegerilor intr-un tur si pentru consilii judetene si pentru primarii. Dar sunt impotriva candidaturii de dragul candidaturii.

Asa ca as fi asteptat sa aud de la dl Barna schita unei viziuni. In primul rand, una pentru reconstructia functiei prezidentiale, devenita un fel de cetate fumeganda, dupa distrugerea ei de catre PSD cu complicitatea pasivitatii lui Klaus Iohannis. Daca actualul presedinte a facut suficient, daca nu exista nimic important de reprosat, de adaugat, chiar nu vad rostul unei candidaturi a dlui Barna. Ca sa inlature pericolul inexistent al candidatului PSD?

Acest sentiment de inutilitate prezinta un pericol chiar pentru unicul scop declarat al dlui Barna, acela de a ajunge in turul al 2-lea. Alegerile vor fi extrem de relaxate si plicticoase. Nu mai exista nici personajul negativ de tip Dragnea, care sa mobilizeze prin furie, si nici nu se profileaza o tensiune pozitiva reala, o competitie serioasa intre doua versiuni prezidentiale.

Si daca prezenta la prezidentiale va fi mai mica decat la europarlamentare, sa nu ne miram ca PSD va intra in turul al 2-lea propulsat de plictiseala si lipsa de viziune. 
 

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa