De ce dăm cu var copacii primăvara. Obiceiul nu este vechi, dar a devenit un ritual

De ce dăm cu var copacii primăvara. Obiceiul nu este vechi, dar a devenit un ritual

Scriitorul Vasile Ernu a explicat într-o postare pe pagina sa personală de Facebook de unde provine acest obicei care nu se regăsește și în Occident.

Copaci văruiți

Vasile Ernu, scriitor român, eseist și comentator politic a scris într-o postare pe pagina de Facebook de ce românii vopsesc cu var, copacii, primăvara.

Potrivit acestuia, obiceiul ar proveni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și ar avea o funcție administrativă practică, în sensul ca tehnica de război deplasată pe străzi să se ghideze mai bine pe timp de noaptea.

Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista. Că la bază el este un ritual apărut în cel de al doilea război mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică - să se ghideze mai uşor în noaptea tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte.

Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de al doilea război mondial administrația să apeleze la el. Era o formă ieftină de marcaj - estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură.

Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin - forţa de muncă gratuită, varul costuri minime - rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat - mai ales pentru un stat centralist.

În timp însă el a devenit un ritual care chiar dacă păstrează din datele sale prime el are acum mai degrabă o altă funcție. O funcție de identificare socială, culturală, geografică: lumea care dă cu var şi lumea care nu dă cu var copacii primăvara”, potrivit scriitorului Vasile Ernu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...