De ce economia Chinei nu va fi reparată. Un guvern din ce în ce mai autocrat ia decizii proaste

De ce economia Chinei nu va fi reparată. Un guvern din ce în ce mai autocrat ia decizii proaste

<< Ce a mers prost? După ce China a reintrat în economia mondială, în 1978, a devenit cea mai spectaculoasă poveste de creștere din istorie. Reforma agricolă, industrializarea și creșterea veniturilor au scos din sărăcie extremă aproape 800 de milioane de oameni. După ce producea doar o zecime mai mult decât America, în 1980, economia Chinei este acum aproximativ trei sferturi din ea. Cu toate acestea, în loc să își revină, după ce guvernul a abandonat politica „zero-covid”, la sfârșitul anului 2022, umblă dintr-un șanț în altul >>, scrie The Economist , conform universul.net.

<< Economia a crescut la o rată anuală de doar 3,2% în al doilea trimestru, o dezamăgire care arată și mai rău, având în vedere că, după o estimare proeminentă, America ar putea crește cu aproape 6%. Prețurile locuințelor au scăzut și dezvoltatorii imobiliari, care tind să vândă case înainte de a fi construite, s-au lovit de zid, speriiind cumpărătorii. Cheltuielile de consum, investițiile în afaceri și exporturile au fost, toate, insuficiente. Și în timp ce o mare parte din lume se luptă cu o inflație prea mare, China suferă de o problemă opusă: prețurile de consum au scăzut de-a lungul anului până în iulie. Unii analiști avertizează că China ar putea intra într-o capcană deflaționistă precum cea a Japoniei, în anii 1990.

Cu toate acestea, în anumite privințe, japonizarea este un diagnostic prea ușor pentru bolile Chinei. Un deficit cronic de creștere ar fi mai grav în China, deoarece oamenii ei sunt mai săraci. Nivelul de trai al Japoniei era de aproximativ 60% din cel al Americii, până în 1990; în China de astăzi este mai mic de 20%. Și, spre deosebire de Japonia, China suferă, de asemenea, de ceva mai profund decât cererea slabă și datoria grea. Multe dintre provocările sale provin din eșecuri mai ample în procesul de elaborare a politicilor economice – care se agravează pe măsură ce președintele Xi Jinping centralizează puterea.

În urmă cu aproximativ un deceniu, tehnocrații din China erau văzuți aproape ca niște înțelepți. Mai întâi au prezidat o minune economică. Atunci, China a fost singura mare economie care a răspuns la criza financiară globală din 2007-2009 cu suficientă forță stimulatoare – unii comentatori au ajuns până la a spune că China a salvat economia mondială. În anii 2010, de fiecare dată când economia s-a clătinat, oficialii au sfidat predicțiile de calamitate prin ieftinirea creditului, construcția de infrastructură sau stimularea pieței imobiliare.

Pe parcursul fiecărui episod, însă, datoriile publice și private au crescut. La fel și îndoielile cu privire la sustenabilitatea boom-ului imobiliar și la necesitatea unei noi infrastructuri. Astăzi, factorii de decizie politică sunt în criză. În mod înțelept, ei nu vor mai mulți elefanți albi sau să refacă bula de proprietate. Nici nu pot miza pe destule dintre cele mai dezirabile tipuri de stimulente, cum ar fi cheltuielile cu pensiile și alocațiile către gospodăriile sărace pentru a stimula consumul, deoarece domnul Xi a dezavuat „welfarismul” și guvernul urmărește un deficit oficial de doar 3% din PIB.

Ca urmare, răspunsul la încetinire a fost slab. Factorii politici nici măcar nu sunt dispuși să reducă ratele dobânzilor. Pe 21 august, aceștia au dezamăgit investitorii cu o reducere dezamăgitoare de 0,1 puncte procentuale a ratei de creditare la un an.

Acest răspuns slab la scăderea creșterii și a inflației este cea mai recentă dintr-o serie de erori de politică. Fala de politică externă a Chinei și politica sa industrială mercantilistă au agravat un conflict economic cu America. Acasă nu a reușit să se ocupe în mod adecvat de stimulentele de a specula pe locuințe și de un sistem în care dezvoltatorii au obligații atât de uriașe încât sunt importante din punct de vedere sistemic. Începând din 2020, autoritățile de reglementare au afectat piețele, reprimând firmele de succes din domeniul tehnologiei de consum, care erau considerate prea indisciplinate și monopoliste. În timpul pandemiei, oficialii au câștigat timp cu blocajele, dar nu au reușit să-l folosească pentru a vaccina suficienți oameni pentru o ieșire controlată și apoi au fost copleșiți de varianta extrem de contagioasă Omicron.

De ce continuă guvernul să greșească? Un motiv este acela că creșterea pe termen scurt nu mai este prioritatea Partidului Comunist Chinez (PCC). Semnele sunt că dl Xi consideră că China trebuie să se pregătească pentru un conflict economic și, potențial, militar cu America. Astăzi, așadar, el subliniază direcția Chinei către măreția națională, securitate și reziliență. El este dispus să facă sacrificii materiale pentru a atinge aceste obiective și, în măsura în care își dorește creșterea, aceasta trebuie să fie „de înaltă calitate”.

Cu toate acestea, chiar și după criteriile domnului Xi, deciziile PCC sunt viciate. Prăbușirea politicii zero-covid a subminat prestigiul domnului Xi. Atacul asupra firmelor de tehnologie i-a speriat pe antreprenori. În cazul în care China va cădea într-o deflație persistentă, deoarece autoritățile refuză să stimuleze consumul, datoriile vor crește în valoare reală și vor afecta mai mult economia. Mai presus de toate, dacă PCC nu va continua să ridice nivelul de trai, își va slăbi stăpânirea asupra puterii și își va limita capacitatea de a egala America.

Înmulțirea eșecurilor politicilor arată, așadar, mai puțin ca un nou și cu sacrificiu de sine accent asupra securității naționale, decât ca pur și simplu luarea unor decizii proaste. Acestea au coincis cu centralizarea puterii de către domnul Xi și cu înlocuirea de către el a tehnocraților cu loialiști, în posturi de top. China obișnuia să tolereze dezbaterile cu privire la economia sa, dar astăzi îi amăgește pe analiști cu un fals optimism. Recent, a încetat să mai publice date nemăgulitoare despre șomajul tinerilor și încrederea consumatorilor. Eșaloanele de vârf ale guvernului conțin încă o mulțime de talent, dar este naiv să ne așteptăm ca o birocrație să producă analize raționale sau idei inventive atunci când mesajul de la vârf este acela că loialitatea contează mai presus de toate. În schimb, deciziile sunt guvernate din ce în ce mai mult de o ideologie care combină suspiciunea de stânga a antreprenorilor bogați cu reticența de dreapta de a da bani săracilor inactivi.

Faptul că problemele Chinei încep de la vârf înseamnă că vor persista. Ele se pot chiar înrăutăți, pe măsură ce factorii de decizie politică neîndemânatici se confruntă cu provocările tot mai mari ale economiei. Populația îmbătrânește rapid. America este din ce în ce mai ostilă și încearcă să sufoce părți ale economiei Chinei, cum ar fi fabricarea de cipuri, pe care le consideră semnificative din punct de vedere strategic. Cu cât China recuperează mai mult față de America, cu atât decalajul va fi mai greu de redus, deoarece economiile centralizate sunt mai bune la emulare decât la inovare.

Previziunile liberalilor cu privire la China au trădat adesea dorința. În anii 2000, liderii occidentali au crezut, în mod eronat, că comerțul, piețele și creșterea vor stimula democrația și libertatea individuală. Dar China testează acum reversul: dacă mai multă autocrație dăunează economiei. Dovezile sunt din ce în ce mai mari că da – și că, după patru decenii de creștere rapidă, China intră într-o perioadă de dezamăgire. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?