De ce emigrează tinerii români: „Ce am realizat în Belgia într-o viață de om nu realizam în România”

De ce emigrează tinerii români: „Ce am realizat în Belgia într-o viață de om nu realizam în România”

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, peste 420.000 de copii și tineri cu vârsta între 0 și 24 de ani au plecat din România în perioada 2015-2020.

Tot mai mulți tineri pleacă din România FOTO Shutterstock

Din cauza lipsei de bani, pentru că în România ca să te ții de școală, să îți continui studiile, îți trebuie bani, să te ajute părinții. Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România", spune Gabriel (23 de ani), citat de Digi24.

Tânărul lucrează de patru ani în construcții și spune că a ajuns să câștige lunar aproximativ 3-4.000 de euro.

Potrivit datelor statistice din Belgia, în 2020, un salariat cu normă întreagă a câștigat în medie 3.832 de euro brut pe lună. În plus, salariul minim (1,593.80 EUR net) din Belgia este printre cele mai bune din Uniunea Europeană.

Tinerii pleacă din România

INS arată că peste 420.000 de copii și tineri cu vârsta între 0 și 24 de ani au plecat din România în perioada 2015-2020, iar printre motive se numără oportunitățile de muncă și carieră, șomajul sau salariile mici din România.

De asemenea, tinerii pleacă din România pentru a studia în străinătate .

”Am ales să studiez în străinătate datorită oportunităților profesionale pe care ți le oferă absolvirea unei universități bine poziționate în topurile internaționale. Al doilea motiv a fost flexibilitatea programului de studiu, faptul că poți alege fie să studiezi trei ani la licență cu încă doi de masterat, fie patru ani de licență cu un an de masterat. Iar masteratul îl poți face la o altă universitate dacă dorești acest lucru”, motivează Ioana, studentă la Arhitectură în Irlanda.

Țările nordice – în special Olanda și Danemarca - sunt destinațiile cele mai accesate în ultimii ani de tinerii care țintesc să studieze afară. Preferința pentru Marea Britanie rămâne și ea în top, chiar dacă taxele de școlarizare au crescut foarte mult după Brexit, potrivit firmelor de specialitate.

Un alt motiv pentru a părăsi România, invocat de tineri, este situația (instabilitatea) economică și politică din țară, care au un impact semnificativ asupra deciziei de a pleca în străinătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...