De ce este foarte importantă „vitamina soarelui” pentru sănătate

De ce este foarte importantă „vitamina soarelui” pentru sănătate

Vitamina D, care este supranumită și „vitamina soarelui” este esențială pentru sănătatea noastră. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sistemul osos și întărește sistemul imunitar.

Vitaminele D2 şi D3 sunt cele mai importante. Foto: Shutterstock (Arhivă)

„Vitamina soarelui” este liposolubilă, stabilă la căldură și sensibilă la lumină și oxidanți. Există mai multe tipuri de vitamina D, precum D2 şi D3 care sunt cele mai importante, însă cea mai recomandată este D3, care este produsă în mod natural de organism în urma expunerii la razele soarelui.

Pentru ca organismul să producă în mod natural o cantitate potrivită de vitamina D3 este necesară expunerea zilnică la soare timp de 15-20 de minute.

Iată care sunt beneficiile vitaminei D pentru sănătate: menține nivelul optim de calciu și fosfor din sânge, fixează calciul în oase, întărește sistemul imunitar, combate stările depresive, reduce inflamațiile, îmbunătățește funcțiile cognitive și protejează sistemul cardiovascular.

De menționat este faptul că prin alimentație nu poate fi luat necesarul zilnic . Astfel, este necesară suplimentarea.

Iată care sunt alimentele bogate în vitamina D : pește gras (somon, macrou, sardine, hering), ficat de vită, gălbenuș, ciuperci, ulei de ficat de cod. În plus, poate fi luată și din cereale, fulgi de ovăz, lapte de vacă, suc natural de portocale și lapte de soia.

În momentul în care avem deficit de vitamina D, pot apărea următoarele simptome: oboseală excesivă, depresie, dureri de spate, căderea părului și dureri de oase. În timp această carență poate duce la afecțiuni cardiovasculare, infecții, boli neurologice și la unele tipuri de cancer, precum cel mamar, de prostată și colon.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...