De ce îi neliniștește pe medici BQ.1.1, noua variantă de SARS-CoV-2

De ce îi neliniștește pe medici BQ.1.1, noua variantă de SARS-CoV-2

Noua variantă a SARS-CoV-2, BQ.1.1, sperie lumea medicală în primul rând pentru că este capabilă să neutralizeze tratamentul cu anticorpii monoclonali terapeutici folosiți în COVID-19.

Noi variante de SARS-CoV-2 continuă să apară în toată lumea Foto: Shutterstock

BQ.1.1 evită Evusheld și Bebtelovimab (la noi oricum nu se găseau), neutralizând astfel toţi anticorpii monoclonali terapeutici folosiți în COVID-19. BQ.1.1 dobândește de asemenea mutația L452R, care este una dintre mutațiile-cheie ale versiunii Delta. Absența mutației L452R la versiunile inițiale ale Omicron e unul din motivele pentru care aceste versiuni au fost mai blânde decât Delta”, explică medicul Octavian Jurma.

Datele clinice care sosesc atât din vestul Europei cât și din America de Nord par să confirme aceste îngrijorări. „Germania a înregistrat săptămâna trecută un record pandemic de noi internări în 24 de ore și curba internărilor crește abrupt și în țări cu o rată incomparabil mai bună de vaccinare decât România”, atrage atenția specialistul. Alte țări, precum Belgia, par să fi reușit să plafoneze internările cu ajutorul unei campanii eficiente de vaccinare cu booster. Noile versiuni de booster bivalent sunt o modalitate simplă și eficientă de ne proteja în valul care urmează, mai spune expertul.

Astfel, valul BA.5 a fost mai blând decât BA.2, dar pe de altă parte BA.5 a fost prima variantă capabilă să producă un val de vară în România. Nu știm cum s-ar fi comportat BA.5 dacă debuta în toamnă. O să aflăm în schimb cum se vor comporta urmașii săi, dintre care BQ.1.1 este o tulpina mai evazivă și mai virulentă față de BA.5, decât a fost BA.5 față de BA.2. Ce înseamnă asta? Simplificat, înseamnă că dacă te-ai infectat cu BA.5 după BA.2, va fi mai ușor să te infectezi din nou cu BQ.1.1 după infectarea cu BA.5”, arată medicul.

Cercetătorul conchide că „apariția BQ.1.1 în România indică și momentul în care trebuie să revenim la bunele obiceiuri din pandemie. Dintre acestea, masca și vaccinarea sunt cele mai importante, alături de discernământ în alegerea evenimentelor sociale la care participăm”.

XBB, creștere spectaculoasă în Singapore

Și presa americană vorbește despre creșterea numărului de cazuri de la apariția noii variante. Potrivit „Los Angeles Times”, care citează datele Centrelor americane pentru controlul bolilor transmisibile, peste 60% din noile cazuri de COVID-19 depistate au la bază subvarianta BA.5. Proporția este mai scăzută, comparativ cu luna august, când 86% din cazuri erau produse de infecția cu această subvariantă. Dintre variantele Omicron, tinde să devină proeminentă versiunea BQ1.1, potrivit aceleiași surse, de la 0,2% din cazuri la mijlocul lui septembrie până la 7,2%, în octombrie. Responsabilii americani din sănătate sunt însă optimiști ca urmare a disponibilității vaccinului bivalent care oferă protecție contra ultimelor subvariante apărute. Cât privește versiunea cunoscută sub numele de XBB, descoperită în peste 17 țări din Asia și din Europa, deși este mai contagioasă comparativ cu precedentele, nu sunt dovezi că ar provoca boli mai grave. Depistată inițial în India, în luna august, XBB a ajuns să fie responsabilă de 54% dintre cazurile de îmbolnăvire din Singapore, de la 22%, în doar o săptămână.

Valul 7 a debutat de câteva săptămâni în emisfera nordică și încă nu a ajuns în România

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...