De ce mâncăm mai mult în zilele în care ne relaxăm, decât în zilele grele de muncă

De ce mâncăm mai mult în zilele în care ne relaxăm, decât în zilele grele de muncă

Mulți dintre noi constatăm că în zilele libere sau de sărbătoare, când suntem acasă, mâncăm mai mult decât în zilele obișnuite când sutem la muncă. Deși am putea crede că e doar datorită timpului liber, petrecut acasă, specialiștii spun că e mai mulr decât atât.

De ce simțim foame mai mare în zilele de relaxare

Foamea din zilele de odihnă este complet normală, spune Jamie Lee McIntyre, o dieteticiană care lucrează cu o serie de sportivi. „Este important să vă amintiți că ceea ce mâncați în zilele de odihnă vă va alimenta următoarea zi de antrenament și de pregătire”, spune ea. Să vă ghiftuiți cu alimente bogate în nutrienți previne rănile, protejează oasele, favorizează cogniția și ajută hormonii să funcționeze corect. „Aceste sisteme corporale sunt la lucru indiferent dacă sunteți în sala de sport sau vă odihniți acasă și trebuie să fie hrănite corespunzător”, mai spune ea.

5 motive pentru care simțim foame mai mare în zilele de odihnă

Înțelegerea motivului pentru care avem senzația de foame mai mult în zilele de odihnă față de zilele de muncă ne-ar putea ajuta să ne alimentăm corect, astfel încât activitatea de a doua zi să nu ni se pară mai grea decât în mod normal, arată Outside .

  • 1. Metabolismul lucrează mai intens pentru a ne recupera după activitatea intensă

În zilele de antrenament, un atlet consumă de obicei mai multă energie prin activitate fizică. Cu toate acestea, în zilele de odihnă, este posibil ca aceștia să aibă în continuare o rată metabolică ridicată din cauza nevoii organismului de a repara și reconstrui țesutul muscular, ceea ce poate crește nivelul de foame”, spune McIntyre.

  • 2. Avem mai mult timp liber

Sportivii sunt adesea obișnuiți să urmeze o rutină strictă în zilele de antrenament, inclusiv orele de masă și de gustare structurate. În zilele de odihnă, ei pot fi mai puțin activi și au mai mult timp liber, ceea ce le poate perturba rutina și poate duce la gustări mai frecvente sau la consumul de mese mai mari”, spune McIntyre.

  • 3. Nu ne hidratăm suficient

Este ușor să ne amintim să bem un pahar de apă după o cursă epuizantă. Este un pic mai greu să facem asta atunci când, să zicem, ne relaxăm pe canapea. „Sportivii se pot deshidrata în zilele de odihnă, dacă nu sunt la fel de vigilenți în a bea suficientă apă ca în zilele de antrenament”, explică McIntyre. Semnele de sete pot fi confundate cu cele de foame.

  • 4. Corpul compensează alimentația insuficientă din alte zile

Alimentarea insuficientă în zilele de antrenament poate face ca organismul să poftească la mai multă mâncare atunci când te relaxezi. „Este important ca sportivii să își asculte corpul și să se alimenteze corespunzător atât în zilele de antrenament, cât și în cele de odihnă. Acest lucru poate implica ajustarea aportului lor caloric și a momentului mesei pentru a satisface nevoile lor energetice în schimbare”, mai spune McIntyre.

  • 5. Ne observăm mai mult foamea

Foamea crescută în zilele de odihnă poate să nu fie deloc crescută, ci mai degrabă mai notabilă și posibil incomodă dacă ați suferit de tulburări de alimentație sau de tulburări de alimentație în trecut", spune McIntyre.

Cum să ne alimentîm în zilele de odihnă

Nutriționiștii ne spun să avem încredere că organismul ne va spune ce are nevoie în acele zile de recuperare. Cu toate acestea, pentru o îndrumare suplimentară, ei ne spun să ținem cont de aceste principii nutriționale.

  • 1. Acordați prioritate alimentelor bogate în proteine

McIntyre își sfătuiește clienții să se orienteze către alimente precum ouăle, lactatele, nucile și semințele, peștele, tofu și tempeh. „Majoritatea sportivilor adulți și a persoanelor foarte active au nevoie de 0,5 până la 1,0 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală”, explică ea. De exemplu, o persoană care cântărește 70 de kilograme are nevoie de cel puțin 75 de grame de proteine pe zi.

  • 2. Atenție la carbohidrați

Este posibil să vă gândiți la carbohidrați ca fiind cruciali pentru o sursă rapidă de energie în timpul antrenamentului, dar aceștia sunt, de asemenea, importanți pentru recuperare. McIntyre spune că carbohidrații complecși precum mazărea, lintea și cerealele integrale refac glicogenul, o sursă majoră de energie pentru corpul uman.

  • 3. Nu ratați fructele și legumele

Ni s-a spus încă de mici că trebuie să mâncăm fructe și legume. Fructele de pădure, bananele și alte fructe conțin vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar. De asemenea, acestea conțin fibre, care vor ajuta să ne simțim sătui în zilele de relaxare.

  • 4. Adăugați grăsimi în farfurie. Dar nu oricare

Grăsimile sănătoase contribuie la funcționarea creierului și la concentrare, precum și la o serie de alte procese corporale”, spune McIntyre. Avocado, untul și peștele sunt adaosuri ideale pentru orice masă de recuperare.

  • 5. Săriți peste alimentele hipocalorice și dietetice

Dacă vă treziți că ajungeți în mod constant la gustări dietetice sau la mese cu puține calorii în zilele de odihnă, gândiți-vă de ce. „Mulțumită culturii dietei, mulți oameni cred că alimentele cu puține calorii și ușoare sunt cele mai sănătoase alegeri, mai ales atunci când încearcă să-și menină frma fizică sau să slăbească”, spune McIntyre. Cu toate acestea, dacă nu consumăm alimente sățioase, vom avea mereu senzația de foame.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu