De ce miroase atât de bine ploaia. Studiul prin care a fost descoperit un proces natural suprinzător

De ce miroase atât de bine ploaia. Studiul prin care a fost descoperit un proces natural suprinzător

Toată lumea adoră mirosul proaspăt apărut în aer după o ploaie bună. Cercetătorii din Australia au descoperit că un grup de bacterii produc un compus care eliberează „mirosul de ploaie”.

Acesta este destinat ca momeală pentru a ademeni animalele şi pentru a ajuta la răspândirea bacteriilor, potrivit iflscience.com.

Studiul , publicat în revista Nature Microbiology, a investigat efectul prezenţei Streptomyces (cel mai mare grup de actinobacteria) asupra comportamentului mai multor animale, dar şi a asupra insectelor.

Bacteriile acestea se găsesc în mod obişnuit în sol şi vegetaţie şi atunci când plouă eliberează acel miros de pământ care este, de fapt, un compus pe care îl eliberează, numit „geosmin”.

Cercetătorul Klas Flärdh şi colegii de la Universitatea Monash, din Melbourne, Australia, au decis să investigheze efectele acestui miros atrăgător folosind o combinaţie de experimente de teren şi unele de laborator.

Au vrut să afle dacă mirosul de Streptomyces era atractiv pentru artropodele (milipede, centipede, arahnide, crustacee etc) din sol.

Analiza a relevat că insectele sunt ademenite de mirosul pământesc de geosmin. În timpul investigaţiilor s-a observat un adevărat proces de răspândire a sporilor bacterieni lipiţi de corpul insectelor.

Autorii studiului sugerează că această dispersie este un beneficiu ecologic pentru bacterii în producerea geosminului şi a mirosului ispititor care vine odată cu ploaia.


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut