De ce miroase atât de bine ploaia. Studiul prin care a fost descoperit un proces natural suprinzător

De ce miroase atât de bine ploaia. Studiul prin care a fost descoperit un proces natural suprinzător

Toată lumea adoră mirosul proaspăt apărut în aer după o ploaie bună. Cercetătorii din Australia au descoperit că un grup de bacterii produc un compus care eliberează „mirosul de ploaie”.

Acesta este destinat ca momeală pentru a ademeni animalele şi pentru a ajuta la răspândirea bacteriilor, potrivit iflscience.com.

Studiul , publicat în revista Nature Microbiology, a investigat efectul prezenţei Streptomyces (cel mai mare grup de actinobacteria) asupra comportamentului mai multor animale, dar şi a asupra insectelor.

Bacteriile acestea se găsesc în mod obişnuit în sol şi vegetaţie şi atunci când plouă eliberează acel miros de pământ care este, de fapt, un compus pe care îl eliberează, numit „geosmin”.

Cercetătorul Klas Flärdh şi colegii de la Universitatea Monash, din Melbourne, Australia, au decis să investigheze efectele acestui miros atrăgător folosind o combinaţie de experimente de teren şi unele de laborator.

Au vrut să afle dacă mirosul de Streptomyces era atractiv pentru artropodele (milipede, centipede, arahnide, crustacee etc) din sol.

Analiza a relevat că insectele sunt ademenite de mirosul pământesc de geosmin. În timpul investigaţiilor s-a observat un adevărat proces de răspândire a sporilor bacterieni lipiţi de corpul insectelor.

Autorii studiului sugerează că această dispersie este un beneficiu ecologic pentru bacterii în producerea geosminului şi a mirosului ispititor care vine odată cu ploaia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?