De ce nici Rusia, nici Ucraina nu pot obține progrese semnificative pe câmpul de luptă

De ce nici Rusia, nici Ucraina nu pot obține progrese semnificative pe câmpul de luptă

Incapacitatea forțelor ucrainene și a celor rusești deopotrivă de a străpunge liniile frontului are la bază apărarea aeriană solidă a ambelor părți și linia de contact lungă pe care trebuie să o mențină, se arată în ultima evaluare a serviciilor de informații britanice privind situația războiului, din 3 noiembrie, citată de Ukrainska Pravda.

Orașul Adviivka a devenit noua linie fierbinte a frontului FOTO Profimedia

Analiza serviciilor de informații indică faptul că operațiunile din ultimele săptămâni reprezintă o continuare a unei tendințe care a ieșit la iveală la începutul războiului: în măsura în care ceilalți factori sunt egali, balanța luptelor terestre favorizează, în general, forța de apărare.

Ofensiva ucraineană rămâne relativ statică între principalele două linii defensive rusești bine fortificate din sudul Ucrainei, apreciază analiștii britanici. Pe de altă parte, o ofensivă rusă pe scară largă s-a lovit de o apărare ucraineană puternică în apropiere de orașul important strategic pentru ambele părți Avdiivka (Donețk).

Principalul factor al acestui fenomen, cel mai probabil, a fost slăbirea relativă a utilizării avioanelor tactice, se arată în analiză. Ambele părți mențin o apărare antiaeriană fiabilă, care nu permite avioanelor de luptă să ofere un sprijin aerian eficient pentru operațiunile de asalt.

În plus, amploarea geografică a conflictului complică desfășurarea operațiunilor ofensive. Este dificil pentru ambele părți să adune forțe de atac capabile de o pătrundere decisivă, întrucât majoritatea trupelor mobilizate sunt necesare pentru a menține linia de contact de 1.200 km lungime.

Într-un articol publicat în The Economist, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, consideră că războiul cu Rusia trece la o nouă etapă: războiul "pozițional", cu bătălii statice și de uzură. Pentru a-l câștiga, Ucraina are nevoie de tehnologii de ultimă generație, a apreciat el. În mod specific, armata ucraineană are nevoie să îmbunătățească cinci componente: puterea aeriană, războiul electronic, războiul de contra-baterie, tehnologiile pentru minele explozive și acumularea de rezerve.

într-un interviu acordat Radio Liberty, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate, consideră că evaluarea generalului Zalujnîi e corectă și că armata ucraineană are într-adevăr nevoie de „noi abordări” în războiul cu Rusia.

El a reamintit faptul că Ucraina nu a dispus de avioane de luptă, în timp ce asistența militară din partea partenerilor occidentali sosește în ritm lent.

În acest context, Rusia a fost capabilă să-și reia atacurile și a început să se conecteze cu "prietenii" săi: Iran și Coreea de Nord.

„Avem o situație destul de dificilă. Și astfel, cred că generalul Zalujnîi are dreptate. Am spus în mod repetat acest lucru, inclusiv la întrunirile Cabinetului Statului Major, și anume că sunt necesare noi abordări”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”