De ce nu au încheiat profesorii greva. Explicațiile sindicaliștilor

De ce nu au încheiat profesorii greva. Explicațiile sindicaliștilor

Sindicatele din Educație au anunțat luni că greva generală va fi suspendată, dar că negocierile încă nu s-au încheiat. Profesorii îi vor urmări pe guvernanți dacă respectă angajamentele, iar în caz contrar, vor relua greva la începutul anului școlar 2023-2024.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce si-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a spus Marius Nistor, liderul FSE.

„Am plecat la negocierile cu Guvernul având la bază o listă de revendicări: prima - să obtinem o majorare salarială care să acopere rata inflatiei pe 2023 și a doua, să se elaboreze un act normativ prin care să se garanteze că în noia lege a salarizării salariul unui debutant – salariul mediu brut pe economie. Desigur că problema de bază este construirea grilei. Vom începe cu ministerul muncii să lucrăm si acolo va fi bătălia cea mai importantă.

Asa cum am anuntat astazi, că se suspendă greva generală în condițiile în care apare acest principiu în Ordonanta si important, să se respecte în noua lege de salarizare acest principiu. În asa fel încât dacă el nu se va respecta să se poată relua greva generală. Asta ar insemna ca la 1 septembrie cand va fi depus in Parlament proiectul legii salarizării să știm exact dacă se respectă sau nu”, a transmis și Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Există nemulțumiți

Liderii au precizat că există nemulțumiti în ceea ce privește decizia suspendării grevei. „Decizia liderilor județeni – dacă aceste lucruri se întâmplă, oamenii – într-un procent foarte mare, căci există și nemulțumiți în continuare – se întorc la clasă. Votul a fost online, secret. Avem totul înregistrat. din total 57 de voturi, 51 au fost pentru suspendare”, a spus Simion Hăncescu.

la rândul său, Marius Nistor a precizat că în cadrul organizației sale, doar 3 s-au abținut privind suspendarea acțiunii de protest. „O face fiecare pe propria răspundere, dacă există o minoritate care vrea să continue greva, minoritatea răspunde. Ei sunt îndreptățiți să fie neîncrezători”, a precizat acesta.

Examenele se susțin conform calendarului

Sindicaliștii au anunțat și că examenele nu vor di decalate. „Câtă vreme acțiunea e suspendată, examenele se pot desfășura mai departe fără niciun fel de probleme. Avem o datorie față de părinți și elevi. Doar împreună cu ei vom putea să impunem în perioada care va urma și finanțarea corespunzătoare. Acesta e cel mai mare câștig”, a punctat Marius Nistor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat