De ce nu folosește Ucraina pe front puternicele tancuri americane Abrams

De ce nu folosește Ucraina pe front puternicele tancuri americane Abrams

Ucraina nu a folosit tancurile Abrams M1A2 trimise de SUA deși acestea au sosit în septembrie, iar analiștii citați de Business Insider susțin că forțele Kievului le vor utiliza din primăvara viitoare.

FOTO EPA-EFE

„Deoarece frontul este stabil, ucrainenii probabil le țin (pe cele 31 de tancuri Abrams-n.red.) în rezervă”, a spus Mark Cancian, un colonel în retragere al Corpului de Marină al SUA, care este acum consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

La un moment dat Abrams va opera împreună cu vehiculele de luptă ale infanteriei M2 Bradley fabricate în SUA, a declarat Cancian. Dar pentru moment, din cauza condițiilor de iarnă, trimiterea de grupuri mici Bradley-Abrams ar fi „ineficientă” și „greu de susținut” din punct de vedere logistic, a spus el. Iarna în Ucraina înseamnă noroi, ploaie, îngheț și zăpadă. Forțele ucrainene „ar aștepta momentul potrivit”, probabil primăvara, când ar putea fi lansată o nouă ofensivă, a spus Cancian.

La rândul lui, Sergej Sumlenny, fondatorul Centrului European de Inițiativă pentru Reziliență din Germania, a declarat că Statele Unite au ratat momentul de a trimite Kievului tancurile Abrams, iar acest lucru a oferit trupelor ruse suficient timp pentru a construi linii defensive puternic fortificate, dotate inclusiv cu „dinți de dragon”.

Sumlenny a amintit ofensiva din iulie a Brigăzii 47 Mecanizate din regiunea Zaporizhzhia, unde trupele ucrainene au suferit pierderi grele de vehicule blindate Bradley. La acea vreme, 34 din cele 100 de blindate Bradley furnizate de SUA au fost distruse, potrivit Oryx, un grup de cercetare militară open-source.

Acum, liniile defensive ale Rusiei se întind pe peste 1.000 de kilometri, iar Sumlenny susține că cele 31 de tancuri Abrams furnizate de SUA sunt prea puține pentru a juca un rol „decisiv” în război. „Sunt doar trei tancuri la o sută de kilometri – este ridicol”, a spus el.

Abrams este un tanc principal de luptă din generaţia a treia, iar printre caracteristicile notabile ale acestuia se pot menţiona utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat şi depozitarea muniţiei într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecţie superioară a tanchiştilor.

Bolidul de 61,3 tone, cu o lungime de 9,77 m (inclusiv ţeava), lăţime de 3,66 m şi înălţime de 2, 44 m este de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfăşurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus. Tancurile Abrams au desfăşurat operaţiuni militare şi în Afganistan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?