Criza de măști și echipamente de protecție din România e provocată atât de lipsa producătorilor interni, dar și de imposibilitatea certificării eventualei producții. Un document oficial publicat de  G4Media.ro arată că Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate, care garanta calitatea unor astfel de echipamente sanitare precum măștile chirurgicale și combinezoanele sanitare, a fost desființat în România încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat azi că firme din România ar putea produce primele măști și combinezoane sanitare începând de săptămâna viitoare.

”Am identificat producători care doresc să achiziționeze linii de asamblare pentru producerea de măști și combinezoane sanitare”, a spus ministrul Virgil Popescu la Digi 24.

Unul dintre acești producători este compania Taparo din Târgu Lăpuș, județul Maramureș. Reprezentantul companiei, Ioan Filip, a declarat pentru G4media.ro că a comandat deja din străinătate o linie automatizată de producție care va sosi săptămâna viitoare.

Ioan Filip spune că firma lui produce materialul nețesut pentru 2 dintre cele 3 straturi ale unei măști chirurghicale, o pânză pe bază de polipropilenă rezistentă la bacterii și cu un cost scăzut. Nu are capacitate însă să producă materialul filtrant necesar pentru stratul 2, de mijloc. Nimeni din România nu poate produce acest material, așa că este nevoit să îl importe din Belgia sau Turcia.

Reprezentantul companiei a declarat pentru G4media.ro că, de săptămâna viitoare, ar putea fi capabili să producă zilnic 150.000 de măști, 3,5 milioane de măști, lunar.

Din pricina crizei, prețul materialului filtrant, de mijloc, al măștii a crescut și de 20 de ori, așa că firma vrea să cumpere utilaje din import pentru a produce și această parte, a explicat Ioan Filip. Utilajele costă însă între 5 și 10 de milioane de euro și sosesc între 3 și 6 luni, așa că reprezentanții companiei discută cu Guvernul să-i ajute cu o scrisoare de garanție pentru realizarea investiției.

Până când România va fi aptă să producă măști sanitare certificate, Guvernul importă prin Unifarm, a declarat ministrul Virgil Popescu.

De ce nu puteau fi produse măști sanitare până acum în România. Un document semnat de Carmen Ghițuleasa, directoarea Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, obținut de G4media.ro, arată că România nu are tehnologia să producă stratul filtrant, de mijloc, al măștii chirurgicale.

Foto 1: Document al Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie

Foto 2: Document al Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie

În plus, Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate, care garanta calitatea unor astfel de echipamente sanitare precum măștile chirurgicale și combinezoanele sanitare, a fost desființat în România încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene.

”Având în vedere că în România este imposibil de găsit personal care să îndeplinească cerințele de competență și experiență cerute de ghidurile de aplicare a Directivei, OTDM Certificare nu poate îndeplini cerințele de menținere a notificării”, se arată în nota de fundamentare a deciziei de desființare a oficiului.

Rămâne de văzut cum vor fi certificate măștile și combinezoanele ce vor fi produse de compania Taparo din Târgu Lăpuș și promise de ministrul pentru mediul de afaceri, Virgil Popescu.

Ministrul a promis și că România va produce biocide la Farmec Cluj întrucât Hexipharma a intrat în insolvență ca urmare a dosarului penal în care a fost implicată. Vezi aici.