De ce oare?/Forintul maghiar se devalorizează accelerat, la braț cu rubla rusească...

De ce oare?/Forintul maghiar se devalorizează accelerat, la braț cu rubla rusească...

Forintul maghiar se devalorizează față de principalele monede și ajunge la un nou minim, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Astfel, moneda națională a Ungariei a ”alunecat” luni, 7 martie 2022, până la 399,56 pentru un euro, un nou minim istoric, scrie publicația Budapest Business Journal .

Forintul și-a pierdut din valoare de la 385,32 unități pentru un euro vineri seara, 4 martie 2022.

De asemenea, forintul s-a depreciat și față de dolarul american, căzând la 366,70 unități, de la 353,50 față de dolar.

Astazi, rubla rusa s-a prabusit la noi minime record fata de dolar si euro, pierzand peste o treime din valoarea sa de pana acum in acest an. Luni dimineata, rubla s-a tranzactionat la 131,25 pentru un dolar si 143,3 pentru un euro, anunta The Guardian .

Scaderea survine in conditiile in care tot mai multe companii internationale spun ca se retrag din Rusia din cauza invaziei Ucrainei de catre aceasta tara.

Luni, gigantul finlandez Valio, un grup alimentar, a anuntat ca renunta la piata rusa, in timp ce firmele de contabilitate PwC si KPMG au anuntat, de asemenea, in weekend, ca isi opresc operatiunile din Rusia, pe fondul unui exod al companiilor occidentale din aceasta tara.

„Condamnam cu fermitate invazia Rusiei in Ucraina independenta”, a declarat presedintele si directorul general al Valio, Annikka Hurme.

Anterior, o serie de firme internationale, printre care Toyota, Honda, Nike, Apple, Exxon, Ford, Netflix si Ikea, au declarat ca isi opresc activitatea in Rusia.

Analistii au oferit o prognoza sumbra a economiei tarii in fata sanctiunilor occidentale fara precedent.

Institutul pentru Finante Internationale (IIF) a prezis saptamana trecuta o contractie de 15% a PIB-ului Rusiei in 2022, dublu fata de declinul inregistrat de tara in urma crizei financiare mondiale.

„Consideram ca riscurile sunt inclinate in sens negativ. Rusia nu va mai fi niciodata la fel”, a scris economistul-sef al IIF, Robin Brooks.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale